12.4 C
Belgrade

Predsednik opštine Stari grad obišao zeleni krov OŠ „Drinka Pavlović”

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović sa saradnicima obišao je zeleni krov OŠ „Drinka Pavlović”. Zeleni krov je nastao u okviru realizacije projekta „Zeleni krov moje škole”, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

„Ovo je prva u nizu starogradskih škola koja je dobila svoj zeleni krov, a kroz projekat ćemo nastojati da ga postavimo na sve škole sa ravnim krovovima. Ideja je zasnovana na činjenici da se sa povećanjem flore u određenom regionu, gde je emisija štetnih gasova velika, smanjuje njihovo štetno delovanje. Naš cilj je da Stari grad postane zelena opština, tako što ćemo svake godine ozeleniti određene javne površine i urbane sredine“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović.

Zeleni krov na terasi OŠ „Drinka Pavlović, površine 152 m², prekriven je stazama i dostupan je učenicima, što će im omogućiti da se slobodno kreću i kroz ekološke radioice uče i podižu svest o važnosti održivog razvoja i očuvanja životne sredine.

Opština Stari grad je u poteklom periodu preduzela niz mera, akcija i programa u cilju ozelenjavanja centralne gradske zone u okviru opštinskog programa „Stari grad misli na životnu sredinu”.

Podsećamo da je uz „Zeleni krov moje škole“ naša opština u saradnji sa Institutom za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu realizovala još jedan inovativan projekat – postavljanje prvog „tečnog drveta“, urbanog foto-bioreaktora, u Srbiji. Ovo „tečno drvo“ je postavljeno ispred opštinske zgrade u Makedonskoj ulici i predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i proizvodnju čistog kiseonika. Projekat, nazvan „LIQUID 3“, osmišljen je da bude multifunkcionalan, projektovan je kao klupa, ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujuči kojoj klupa ima rasvetu tokom noći.

Opština Stari grad će nastojati da i u budućem periodu predlaže i realizuje projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života naših sugrađana, javnog zdravlja i čistije životne sredine.

beogardski.rs / GO Stari grad

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
82 %
2.1kmh
0 %
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °
Уто
27 °