16.6 C
Belgrade

69. Martovski festival: Program za četvrtak, 31. mart

Sinoć je u Domu omladine Beograda svečano otvoren 69. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će do 2. aprila, publiti predstaviti bogat takmičarski i revijalni filmski program, ali i mnoštvo pratećih sadržaja – radionica, tribina, promocija. Festival je otvorio pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović, koji je podsetio da se radi o jednom od najstarijih filmskih festivala, ne samo u našoj zemlji već i u svetu. Na otvaranju festivala Mladenović je profesoru i filmskom stvaraocu Nikoli Lorencinu uručio nagradu za životno delo.

Treći dan Martovskog festivala, četvrtak 31. martzapočeće u 12h predstavljanjem autora i gostiju u Centralnom holu Doma omladine Beograda. Zainteresovanim medijima i publici predstaviće se rediteljka Isidora Vulić („Kora pomorandže“, takmičarski program, animirani film), rediteljka Viktorija Samardžić („Dok Sunce izlazi“, takmičarski program, kratki igrani film), rediteljka Anja Ružica Tadić („Ljubavni polet“, takmičarski program, eksperimentalni film i video art), reditelj Slobodan Simojlović („Jeni, malo svjetlo sa zapada“, međunarodni takmičarski program, kratki dokumentarni film), reditelji Nikola Topalović i Nikola Nikolić („3 godine 2 meseca i 1 dan“, takmičarski program, dokumentarni film do 50 minuta), producent Milan Milosavljević („Linije“, takmičarski program, animirani film), reditelj Filip Martinović („Telenovela sivo u koloru“,  takmičarski program, dokumentarni film preko 50 minuta). Vera Konjović i Želimir Žilnik: sećanje na filmskog i pozorišnog kritičara Hansa Klunkera, selektora filmskog festivala kratkog metra u Oberhauzenu, koji je dao svoj doprinos BITEF-u i Martovskom festivalu.

U Centralnom holu program se nastavlja od 18h predstavljanjem knjiga „Kinematografija štapa i kanapa“, Miroslava Bate Petrovića i „Estetika avangardnog i eksperimentalnog fillma: telo, rod identitet“, dr Ivane Kronje.

U okviru programa DOMAĆA PANORAMA, u Velikoj sali DOB od 17h održava seOmaž Slavuju Hadžiću (Vukovar, 1934 – Novi Sad, 2007), koji je bio je kompletan televizijski i filmski stvaralac, jedan od pionira i doajena ovog zanata i umetnosti u Vojvodini, svedok vremena, burne istorije druge polovine 20. veka. U znak sećanja na ovog autora, prikazaćemo nekoliko filmova na kojima je radio kao snimatelj ili reditelj.

U okviru celine REGIONALNA PANORAMA, 31. marta publika će moći da poseti tri programa. U sali Amerikana DOB, sa početkom u 17.30h, Martovski festival odaje počast Borivoju Dovniković Bordu – reditelju, animatoru, karikaturisti, crtaču stripova i ilustratoru, koji je preminuo početkom ove godine u Zagrebu. Dovnikovićevi filmovi se ubrajaju među najuspelija ostvarenja jugoslovenskog animiranog filma, a ovom prilikom biće prikazano nekoliko njegovih autorskih animiranih ostvarenja, kao i dokumentarno-animirani filma Dušana Vukotića, u kojem se, tada mladi Bordo, pojavio kao glumac. U istoj sali, od 19.30h na programu jeIzbor filmova sa Mediteran film festivala u Širokom Brijegu (BiH), koji postoji već 23 godine i jedan je od najstarijih festivala dokumentarnog filma u regionu. Takmičarski program predstavlja filmove nastale u produkciji ili koprodukciji neke od zemalja Mediterana. Publika 69. Martovskog festivala imaće priliku da pogleda neke od najboljih filmova iz programa ovog festivala u prethodnih nekoliko godina, a naš gost je Tomislav Topić, direktor MFF-a. U Velikoj sali DOB, od 19 časova, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, prikazaćemo izbor od 7 kratkih filmova sa međunarodnog festivala kratkog metra VIENNA SHORTS, u selekciji filmskog kritičara Nil Janga (Neil Young), gosta Martovskog festivala.

SVETSKA PANORAMA na programu je u sali Amerikana DOB od 21.30h, kada prikazujemo film „Dida“ (78′, Švajcarska, 2021) u režiji Nikole Ilića i Korine Schwingruber Ilić. Ovaj dirljiv i zanimljiv dokumentarni film govori o Nikoli, koji se pre 15 godina zbog ljubavi preselio u Švajcarsku. Od tada mu je život podeljen između dve države i tri žene: majke Dide, bake i supruge. Majka ima poteškoća u učenju i baka se brine o njoj. Kako baka stari, Nikola je sve više upućen na Beograd. Ne može da izneveri majku, ali ne želi ni da napusti svoj dom u Švajcarskoj. Nalazi se pred moralnom dilemom: kako da omogući majci samostalan život, a da pri tom ne izgubi sopstvenu samostalnost. 

Takmičarski program, 31. marta održava se u Velikoj sali DOB od 21h, po sledećem rasporedu:
Prođoh jednom / Once I passed (selekcija: međunarodni eksperimentalni film) r: Martin Gerigk (10′), Nemačka, 2022. / *Svetska premijera

Severni pol / Северен Пол / North Pole (selekcija: međunarodni kratki igrani) r: Marija Apčevska (14′ 59“), Severna Makedonija, 2021.

Utorak uveče / Tuesday night (selekcija: animirani film) r: Nataša Mihailović (2′ 44“), Srbija, 2021.

ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku) / ŽŽŽ (Journal About Želimir Žilnik) (selekcija: dokumentarni film preko 50 min.) r: Janko Baljak (90′), Srbija, 2021.

Cena ulaznica je popularnih 250 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije. 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video artanimirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad BeogradMinistarstvo kulture i informisanja Republike SrbijeFilmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forumDPCLiving PicturesTuristička organizacija BeogradaTuristička organizacija Srbije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °