-0.3 C
Belgrade

80 godina sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

U Spomen parku Kragujevački oktobar u Šumaricama obeležen je Dan sećanja na srpske žrtve u Drgom svetskom ratu i 80 godina od masovonog streljanja civila u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine.

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra, na putu Kragujevac – Gornji Milanovac. Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50. Odmazda je prvo izvedena 19. oktobra u okolnim selima, 20. oktobra je počela u Kragujevcu, a 21. oktobra đaci viših razreda gimnazije su odvedeni i ubijeni. Među njima su bila deca od petog do osmog razreda.

Prvo sećanje na žrtve zločina održano je 1944. godine, a spomen park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine sa ciljem da očuva uspomenu na ubijene, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz razne memorijalne i umetničke manifestacije.

Veliki školski čas pored spomenika streljanim đacima i nastavnicima održava se od 1971. godine.

Poštu stradalima odali su i predstavnici diplomatskog kora, a u ime Nemačke to je učinila potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot.

Vencu su, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića položili đaci i profesori Prve kragujevačke gimanizije, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, SUBNOR – a.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
light snow
-0.3 ° C
4.8 °
-0.3 °
99 %
0.9kmh
75 %
Уто
2 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
5 °

Servisne vesti