12.4 C
Belgrade

Ada Huja postaje urbana park – šuma

Glavni urbanista Marko Stojčić i predsednik Udruženja „Supernatural” Srđan Stanković predstavili su danas planski dokument Grada Beograda kojim je Ada Huja planirana kao park-šuma, a koji je usvojen 14. februara na sednici gradskog parlamenta.

Stojčić je podsetio da je projekat „Linijski park“, koji danas predstavlja najznačajniji projekat u Beogradu kada je uređenje javnog prostora u pitanju, pokrenut pre tri godine. 

– Linijski park će se nalaziti na prostoru bivše železničke pruge, koja je predstavljala barijeru između urbanog dela grada i savske, odnosno dunavske obale. Logično rešenje je bilo da  se pruga ukloni planskim dokumentom koji je uradio Urbanistički zavod Beograda. U međuvremenu je prostor proglašen javnom zelenom površinom, čime je praktično počelo uređenje čitavog prostora. Raspisali smo konkurs na kojem su mogle da učestvuju samo mlade arhitekte, do 40 godina, kao i da svi budu rođeni u Srbiji. Imali smo ponude stranih arhitektonskih kuća, ali smo odlučili da šansu damo našim mladim stručnjacima. Dobili smo 10 rešenja, na kojima je radilo ukupno 55 mladih arhitekata. „Kolaž“ od 10 celina je počeo da se realizuje prvom celinom koja se nalazi u nastavku parka kod Beton hale. Nedavno se tu, posle gotovo 100 godina, ponovo ukazala „Vodena kapija“, koja će biti rekonstruisana, a nakon toga nastavljamo rad na preostalih devet celina – rekao je Stojčić.

Foto: beogradski.rs

On je naglasio da su se predsednik Udruženja „Supernatural” Srđan Stanković i njegovi saradnici sa mnogo energije bavili samim špicom Ade Huje, te da je jedino logično i smisleno bilo da se ceo taj prostor pretvori u javnu zelenu površinu. 

– Ovo je prirodni završetak gradskog dela obale Dunava, a sa druge strane kada prođemo kroz Linijski park dolazimo do Ade Ciganlije. Ta dva pola velikih zelenih površina će drastično pomoći u formiranju znatno boljeg eko sistema i ekološke slike u Beogradu. Grad Beograd ima dovoljno građevinskih parcela, ovo je decenijama bilo planirano za urbanizaciju, a mi smo tome stali na put. Realizacija ovoga je sada realna i moguća – pojasnio je Stojčić.  

Foto: beogradski.rs

On je podsetio da je 14. februara Skupština grada usvojila Plan generalne regulacije, kojim je prostor Ade Huje proglašen javno-zelenom površinom. 

– Nova gradska park-šuma počinje od Pančevačkog mosta, gde se završava budući Linijski park, na površini od 110 hektara. Uz Višnjičku ulicu će proći prva linija metro sistema, što će omogućiti brz i lak dolazak – najavio je Stojčić. 

Foto: beogradski.rs

On je dodao da sada postoji pravni i planski osnov da se krene u rešavanje imovinsko pravnih pitanja.

– Nakon toga ćemo ići na konkurs, gde ćemo angažovati mlade ljude i ponovo im dati priliku da urede ovaj prostor. Uređenje gradskog parka-šume će se razlikovati od Linijskog parka, pre svega tematski jer je ideja da ostane potpuno prirodan prostor.  Ne samo da bude pošumljen, već da ima rekreativni sadržaj ali u ambijentu koji će da deluje poput netaknute prirode. Siguran sam daćemo u tome uspeti već za dve i po, do tri godine –  najavio je glavni gradski urbanista.

Foto: beogradski.rs

Stanković je podsetio da, kako je rekao, celoj ovoj priči prethodilo oko 15 godina aktivizma i zahvalio svima koji su na neki način dali svoj doprinos da danas imamo u planskim dokumentima Grada Beograda predviđenu pravu urbanu šumu, trenutno jedinu na desnoj obali Dunava. 

– Cela ideja Supernatural festivala je pokrenuta pre 15 godina da bude jedna  platforma gde će se okupljati mladi ljudi i porodice i gde ćemo uz zabavu da promovišemo principe zaštite životne sredine. Sistem ulaska na festival je 2009. godine uspostavljen na bazi ulaznica koje su bile je takav da karte za festival bile su limenke uz koje je ulaz bio besplatan. Sakupili smo dve tone otpadnog materijala koje smo uručili Gradskoj čistoći i za vrednost tog otpada kupili kontejnere za reciklažu – rekao je Stanković.

Foto: beogradski.rs

On je naglasio saradnju s brojnim društveno odgovornim kompanijama, ali i sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Republičkom direkcijom za vode i naravno sa Gradom Beogradom i Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, te sa „Zelenilom – Beograd”, „Gradskom čistoćom” i „Beokomom”. 
– Ideja je bila da se civilni, državni i biznis sektor uključe u projekat, koji je važan za sve, predstavljajući „zlatni trougao” u zaštiti životne sredine, uz važnu pomoć naučne zajednice i brojnih fakulteta – naglasio je Stanković. 

On je najavio da se „Supernatural festival” seli na Adu Huju, gde će dobiti pravi karakter i pravi smisao, a to je – aktivistička platforma za Adu Huju. „Supernatural park”, odnosno Dunavski park kako se sada zove, proglašen je za jedan od 25 najboljih projekata u Evropi. Druga važna stvar jeste da je Biološko-istraživačko društvo „Josif Pančić” iniciralo dvogodišnje istraživanje flore i faune Ade Huje, a utvrđeno je da njen biodiverzitet buja. 

– Rečno ostrvo Ada Huja predstavlja jedinstveni prirodni resurs i nalazi se u zoni važnog ekološkog koridora. To je važan i vredan prirodni kapital – kazao je Stanković. 

Foto: beogradski.rs

Događaju su prisustvovali Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika i Leontina Vukomanović, koja je sa svojim horom „Čarolija” učestvovala na festivalu. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °