3.6 C
Belgrade

Aleksandar Šapić izabran za novog gradonačelnika Beograda

Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici izabrali su Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika Beograda sa 57 glasova. Za njegovu zamenicu izabrana je Vesna Vidović, a izabrani su i članovi Gradskog veća.

Predlog Aleksandra Šapića za mesto gradonačelnika podržali su odbornici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije kao i samostalni odbornik Vuk Stanić.

U obraćanju odbornicima Šapić je zahvalio svima koji su dali glas listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, kao i onima koji nisu glasali za pomenutu listu, ali su izašli na izbore. 

– Želim da naglasim da ću biti gradonačelnik svih Beograđana i jednako ću se boriti za interese svih stanovnika našeg grada, kao i da je moja obaveza da budem pravedan gradonačelnik, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Obećavam da ću to i biti. Imaću čast da budem prvi među jednakima, a obavezu da učinim sve da naš grad bude još bolji i lepši, zeleniji, funkcionalniji, zdraviji i humaniji. Želeo bih da na simboličan način postavim poseban dnevni red, sa samo jednom tačkom, koja se zove Beograd. To je tačka oko koje ćemo se slagati ili se nećemo slagati, ali zbog koje smo tu i koja je važnija od svih nas – rekao je Šapić. 

Aleksandar Šapić, foto: Grad Beograd

On je, podsećajući na profesionalno bavljenje sportom, istakao da je kroz karijeru težio da bude prvi, pravi i najbolji i da nikada ne odustaje od zadatog cilja, uveren u vlastitu pobedu. 

– To isto želim i ovom gradu, da bude grad-pobednik i koji nakon pada uvek nađe snagu da ustane. Želim grad najbolji od svih, želim pravog šampiona. Ukoliko želimo da naš rad bude plodonosan, onda mora da bude mnogo odricanja. Bez obzira na teškoće na koje ćemo nailaziti, nikada ne smemo da odustanemo. Tokom svoje političke karijere nikada nisam krio da sam težio ovoj funkciji, za koju sam borio i žrtvovao. Pokušaću sve da učinim da ovaj grad bude bolji, lepši i jači. U ovom poslu se vreme ne računa minutima, satima i mesecima, već samo rezultatima koje čovek ostavi iza sebe – rekao je Šapić. 

Novi gradonačelnik je istakao da je prvi korak napravio na beogradskim ulicama, koje su bile njegovo igralište, škola i život.

–  Iako sam trećinu života proveo u inostranstvu, uvek sam se vraćao Beogradu i nikada ga ne bih menjao ni za jedan drugi grad. Ovaj grad čine ljudi i zbog njih smo danas ovde. Ne smemo da ustuknemo pred bilo kakvim političkim ili bilo kakvm drugim krizama, jer mi jesmo ovde da bismo odgovorili teškim zadacima, zbog toga smo dobili mandate. Način na koji će se svet izboriti sa nestašicama energenata, hrane i sve izglednijoj recesiji, jeste nešto što ćemo i mi na svojoj koži osetiti, iako nikakve veze sa tim nemamo, a još manje želimo. Pitanja snabdevanja energentima, javnog prevoza, grejanja i komunalnih usluga, biće najvažnija pitanja na koja ćemo morati da imamo pravi odgovor. Sve gradske službe moraće da rade više i bolje nego ikada do sada. Svaki činovnik i član Gradske uprave mora da zna da od njegove efikasnosti, brzine i truda, zavisi kakvu ćemo zimu imati i koliko će Beograđani biti sigurni i zaštićeni u vremenima koja su pred nama. Mandat nismo dobili da bismo u istom uživali ili odmarali, već smo dobili mandat za najveći mogući rad i trud, odricanja i velike žrtve. U vezi toga možemo se ugledati na predsednika Vučića, koga smatram utemeljivačem nove srpske politike i tvorcem savremene Srbije kakvu danas poznajemo. To je Srbija koja je ponosna, ali ne i gorda, otvorena i spremna svakome da pomogne – dodao je Šapić. 

Aleksandar Šapić, foto: Grad Beograd

On je rekao da priča o Beogradu nije samo priča o njegovoj istoriji, o carstvima koja su se ovde sudarala, već o gradu koji veći od sopstvene istorije. 

– To je priča o potpuno novom gradu, izraslom iz močvare na Novom Beogradu, o Beogradu na vodi i građenju novog grada od koga ne smemo da odustanemo bez obzira na sve teškoće. Zbog toga kada kažem metro, obilaznica, novi Savski most i tunel od Ekonomoskog fakulteta do Pančevačkog mosta, unutrašnji magistralni prsten, most kod Ade Huje, nova Autobuska stanica, Prokop, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, uređenje parkova i igrališta, sekundarna kanalizaciona mreža, pešačko-biciklistički most, nova zgrada Filharmonije i još mnogi drugi projekti – kažem nema zaustavljanja. Tu je i briga za stare, mlade, decu, ugrožene, za kućne ljubimce, zdravlje i životnu sredinu, a to su sve zadaci od kojih nećemo odustati. Takođe nećemo odustati od efikasnije i transparentnije Gradske uprave, bezbednosti naše dece, sportskih terena i parkova. Sve će to biti teško u sadašnjim okolnostima u savremenom svetu, ali nemamo drugi izbor zbog toga smo izabrani da na kraju ipak pobedimo – rekao je gradonačelnik Šapić. 

On je rekao da je Beograd metropola zahvaljujući svojim različitostima i da je oduvek nesebično prihvatao sve ljude dobre volje. 

Aleksandar Šapić, foto: Grad Beograd

– Takav grad, širok, otrvoren, različit i topao, jeste grad koji ću da zastupam i branim. Beograd jeste i mora da bude otvoren, da bi bio mesto u kojem će se svako osećati kao kod kuće. Ne želim da delim ovaj grad političkim šančevima, jer je važno čuti sve i razgovarati sa svima. Nikada neću ničiji predlog unapred odbaciti samo zato što dolazi iz druge političke opcije, a moja vrata će uvek svima biti otvorena. Gradska Skupština pripada svima koji su izašli na izbore i te ljude ne interesuju naše razlike, već bolji i kvalitetniji život, veći i funkcionalniji Beograd. Iskreno se nadam da ćemo svi biti dovoljno zreli i da ćemo ostaviti po strani sve razlike, te da nikada nećemo uraditi ništa što bi naškodilo našem gradu i sugrađanima. Živeo Beograd i živela Srbija – poručio je Šapić. 

Odbornici Skupštine grada usvojili su i predlog novoizabranog gradonačelnika Aleksandra Šapića o imenovanju zamenice gradonačelnika Vesne Vidović. Takođe, odbornici su usvojili i predlog gradonačelnika Šapića za članove Gradskog veća Grada Beograda. U predstojećem mandatu, funkcije članova Gradskog veća obavljaće Miloš Dangubić, Zoran Adamović, Stevo Marušić, Goran Spasojević, dr Boris Bursać, Vuk Mirčetić, Aleksandra Čamagić, Marija Leković, dr Nebojša Petrović, Ružica Belanović, Igor Mušić, Violeta Filip i Slobodan Šolević. 

Neposredno pre izbora novog gradonačelnika, zamenice gradonačelnika i članova Gradskog veća, odbornici su usvojili Izveštaj Administratvino-mandatne komisije o podnetim ostavkama odbornika Skupštine grada, kao i o izboru novih odbornika koji će u predstojećem mandatu obavljati ovu funkciju. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
3.6 ° C
3.8 °
3 °
89 %
6.7kmh
75 %
Чет
3 °
Пет
2 °
Суб
5 °
Нед
5 °
Пон
8 °