-0.3 C
Belgrade

Arheološka radionica „Kelti na tlu Grocke“ u Rančićevoj kući

Zanimljiva i edukativna Arheološka radionica „Kelti na tlu Grocke“ ustanove Centar za kulturu Grocka, realizovana je tokom oktobra i novembra meseca u saradnji sa kustosima Muzeja grada Beograda, i OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj. Radionica je završena radnim susretom u Rančićevoj kući u ponedeljak 22. novembra, a narednih dana uslediće kruna dosadašnjeg truda – izložba u Rančićevoj kući.

U radu sa „pravim“ arheolozima, kustosima Draganom Stojić i dr Milošem Spasićem iz Muzeja grada Beograda, koji su za ovu priliku dolazili sa arheoloških iskopavanja na lokalitetu Stubline, đaci petog razreda u odabiru Ljiljane Milosavljević, nastavnice istorije, proteklih meseci upoznali su se sa osnovnim pojmovima arheologije i – Keltima.

Poslednji radioničarski susret odvijao se u u Centru za kulturu Grocka, a bio je posvećen izradi materijala, crtanju i dočaravanju stečenih znanja. Đaci su izradili svoju interpertaciju posvećenu Keltima, i u vidu izložbene prezentacije postavili je u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka.

Narednih dana, izložba će biti dostupna za osnovce i zainteresovane posetioce, a đaci će u ulozi kustosa svojim drugarima iz škole prikazati ko su bili Kelti.

Kelte prate brojne legende, jer su bili neustrašivi ratnici, najviše ih je bilo u Galiji, današnjoj Francuskoj. Prepoznajemo ih u čuvenim strip junacima Asteriksu i Obeliksu, a prati ih i glas da su bili boemi.

Nije ih manjkalo ni na teritoriji današnje Srbije i Grocke, pa su se đaci tokom radionice upoznavali sa zanimljivim arheološkim nalazima iz okruženja.

Arheološka radionica „Kelti na tlu Srbije“ realizuje se podrškom Sekretarijata za kulturu grada Beograda, i opštine Grocka.

beogradski.rs

Vremenska prognoza

Belgrade
light snow
-0.3 ° C
4.8 °
-0.3 °
99 %
0.9kmh
75 %
Уто
2 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
5 °

Servisne vesti