3.1 C
Belgrade

Beograd dobio autentičnu sortu lala

Glavni urbanista Marko Stojčić, ambasador Holandije Jost Rajntajs i predstavnik projekta „Zeleni gradovi Srbije“ Hans Buster potpisali su danas u Starom dvoru sertifikat kojim je Beograd dobio autentičnu vrstu lala, koje će nositi ime po prvoj ženi arhitekti u Srbiji – Jelisaveti Načić.

Stojčić je izrazio zahvalnost amabsadi Holandije na ovoj inicijativi i rekao da su Beograd i Srbija ponosni na činjenicu da imaju posebnu vrstu lala.

– Takođe, želim da zahvalim ambasadi Holandije sa kojom sarađujemo na velikom broju projekata koji se tiču uređenja zelenih površina i ozelenjavanja grada u okviru projekta „Zeleni gradovi Srbije“. Veliku pomoć imali smo i od holandskih kompanija, kao i njihovog predstavnika Hansa Bustera, koji su nam pomogli u unapređenju projekta Linijskog parka. Izgradnja Linijskog parka je počela i već u drugoj polovini godine biće vidljive zelene površine, koje će biti modernog izgleda i drugačije od svega što je do sada bilo uobičajeno. Iskustva Holandije po ovom pitanju su zaista velika i mnogo će nam značiti. Radujemo se daljoj saradnji, a jedan od rezultata zajedničkog rada Grada Beograda, ambasade Holandije i Udruženja građana „Supernatural“ jeste proglašenje Ade Huje javnom zelenom površinom, odnosno parkom-šumom. To će biti, posle pola veka, prva velika pošumljena površina u užem gradskom jezgru. To će imati pozitivan uticaj na klimu i kvalitet vazduha u gradu. Holandija je zemlja koja ima najbolja iskustva u ovoj oblasti i sigurno možem puno da naučimo – rekao je Stojčić.

Ambasador Holandije Jost Rajntajs je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da ponovo sarađuje sa Gradom Beogradom u projektu koji se tiče ozelenjavanja i poboljšanja kvaliteta zelenih površina.

– Uređene zelene površine su veoma značajne, kako za životnu sredinu tako i za raspoloženje ljudi. Ova sorta lala će se zvati po Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji, koja je bila i globalno poznata o čemu svedoči i činjenica da ima svoju stranicu na Vikipediji na holandskom – rekao je ambasador Holandije Jost Rajntajs.

Koordinator projekta „Zeleni gradovi Srbije“ Hans Buster je rekao da je veoma ponosan zbog prilike da predstavlja klaster holandskih kompanija koje sarađuju sa Gradom Beogradom i Vladom Srbije.

– Želimo da pomognemo Srbiji da postane „zelenija“ i da bude bolje mesto za život. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i uraditi još mnogo dobrih stvari za Beograd i Srbiju – rekao je Buster.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °