19.6 C
Belgrade

Beograd na trasi kampanje „Walk it back”

Na svom putu od Londona do Istanbula, koji pešice prelazi kanadski aktivista Kreg Kohon u sklopu kampanje „Walk it back”, nezaobilazna stavka bio mu je i Beograd. Kampanja ima za cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida i povećanje ekološke svesti kod ljudi. 

U ime Grada Beograda i Sekretarijata za zaštitu životne sredine, dobrodošlicu mu je poželela podsekretarka resornog sekretarijata Jasmina Madžgalj sa saradnicima. 

Kohon je u izjavi za medije naveo da je krucijalni faktor za ovu ideju bila svest o „šteti koju je za života kao pojedinac napravio”, kao i želja da pred svoj 60. rođendan to ispravi. 

– Ova kampanja je moje svojevrsno pokajanje upućeno planeti. Sam sam došao na tu odluku kao rezultat dubokog uverenja da činim pravu stvar za sve nas. Nijedan sekund se nisam dvoumio iako je bilo na hiljadu prepreka. Moj otac je najpre rekao da je to ludost, a sada misli da sam „kul”. Moja devojka je navela da ću joj nedostajati u ovih 153 dana i bila je ljuta, a sada je ponosna. Takođe, bilo je kiše, snega, vozilo nam je jednog dana ukradeno. Pojedine zemlje nisu bile toliko fine kao Srbija. Važno je razbijati predrasude koje postoje na Zapadu o vašoj zemlji, a vaši ljudi su vrlo ljubazni, stalo im je, pozivali su me u svoj dom. Zbog vaše tradicije i istorije, ako bih izostavio Srbiju, izostavio bih i Evropu – naveo je Kohon.  

Šezdeseti rođendan proslaviće u Istanbulu, ali je, kako je naveo, poneo bocu rakije u znak sećanja na divno iskustvo u našoj zemlji. 

Jasmina Madžgalj je navela da je gostu predstavila aktivnosti koje Grad Beograd sprovodi kada je reč o smanjenju ugljen-dioksida. 

– U Beogradu i Srbiji svakodnevno se podiže svest o značaju unapređenja životne sredine, naročito kad je reč o kvalitetu vazduha. Još jednom hvala na lepoj misiji – navela je podsekretarka. 

Pre Beograda, Kreg Kohon posetio je i Novi Sad. 

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °