2.5 C
Belgrade

Beograd nastavlja da ulaže u infrastrukturne projekte

Grad Beograd nastavlja da ulaže u značajne infrastrukturne projekte koji su veoma važni za grad, a koji će značajno unaprediti život građana, izjavio je za TV Kopernikus pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Mladenović je, govoreći o tim infrastrukturnim projektima, rekao da je beogradski metro jedan od najvažnijih na kojem se radi i da će do 2030. godine biti gotove obe linije, a Beograd će konačno postati grad kakav zaslužuje da bude.

– Metro će od višedecenijskog sna, od najava još od sedamdesetih godina prošlog veka kada je krenula priprema i izrada projektne dokumentacije, konačno postati stvarnost. To je nezavistan sistem transporta javnog prevoza putnika, visokokapacitetan što znači da može da se preveze više hiljada putnika u veoma kratkom intervalu u razdaljinama koje se odnose na desetine kilometara na jedan potpuno bezbedan način – rekao je Mladenović.

On je rekao da su saradnji sa Saobraćajnim fakultetom urađene studije brojanja saobraćaja i putnika i da su na osnovu tih studija trasirane prve dve linije metroa.

– Urađen je poseban tender za  master plan saobraćaja u gradu, koji podrazumeva sve vrste saobraćaja i Grad je na osnovu tih studija angažujući „Ežis” revidirao prethodnu studiju koju je ova kompanija uradila i tako dobili dve linije metroa. Prva će ići od Makiša do Mirijeva, dok druga povezuje Zemun i Mirijevo i one će biti građene istovremeno i na taj način će veliki deo grada biti povezan metroom. Sada je Grad u idejnoj fazi projekta prve linije, urađen je idejni projekat za izgradnju depoa. Započete su pripreme za izgradnju depoa i do sada je više desetina hektara nasuto kamenom i peskom. Čitav sistem metroa će biti automatizovan. Prema projektu, prva linija bi trebalo da bude gotova 2028. godine, druga 2030. godine, a u fazi idejnog rešenja je i treća linija metroa – poručio je pomoćnik gradonačelnika.   

Mladenović je rekao da je izgradnja Autobuske stanice, zatim Prokop kao nova železnička stanic,a kao i obnova železničkih stanica u Novom Beogradu, Zemunu, Batajnici kao i povezivanje sa BG vozom doprineti mnogo boljem i funkcionalnijem saobraćaju.

Govoreći o BG vozu, Mladenović je istakao da je on posebno važan jer povezuje prigradski deo. 

– BG voz će omogućiti građanima koji žive u prigradskim opštinama da mogu brzo i kvalitetno da stignu na posao bez kašnjenja jer će vozovi ići na pola sata. Sa BG vozom povezaćemo preko stanice u Zemunu Aerodrom i Nacionalni stadion kada bude izgrađen kao važan kapitalni projekat, a sa izgradnjom metroa dobićemo jedan potpuno integrisan saobraćajni sistem na teritoriji grada gde će građani moći brže i bolje da stižu na željena odredišta i to će u potpunosti izmeniti sliku grada – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Beogradu su potrebni mostovi da bi se rešili brojni saobraćajni problemi.

– Radiće se novi most na mestu starog tramvajskog mosta gde je urađen projekat, dok će stari most biti premešten. Novi most je planiran da se spoji sa tunelom koji će spojiti savsku i dunavsku obalu. U planu je da se gradi most na Adi Huji, dok je takođe u planu rekonstrukcija Pančevačkog mosta koji je u republičkoj nadležnosti – istakao je Andreja Mladenović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °