16.6 C
Belgrade

Beograd proslavlja Kinesku novu godinu

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović otvorila je danas na Kalemegdanu svečanu  manifestaciju „ Kineska nova godina 2023 – Karavan prijateljstva na putu svile“ koja ima za cilj da osnaži i produbi veze srpskog i kineskog naroda.

Vidović  podsetila da Beograd već 43 godine sa Pekingom ima sporazum o prijateljstvu koji i danas živi i traje.

– Sa ponosom mogu da kažem da je naš grad među prvima počeo da obeležava Kinesku novu godinu i ovo je peti put da se ovaj tradicionalni kineski praznik proslavlja u našem gradu. Kina je zemlja izuzetne tradicije, istorije i kulture, jedna od najstarijih civilizacija na zemlji, a takođe ona je zemlja gigantiskih projekata kao i zemlja budućnosti – rekla je Vidović.

Ona je rekla da Kina danas  ima najbrže rastuću privredu na svetu i da taj kineski uspeh nije neobičan jer je vekovima bila na čelu svetskih događanja.

– Prijateljstvo između naše dve države je sve jače, a to se ogleda kako u odnosima između dva predsednika tako i u zajedničkim projektima koje realizujemo, a koji su od značaja za naš grad. Izgrađen je Pupinov most, brza pruga Beograd – Novi Sad, radi se obilaznica oko Beograda, fabrika za preradu otpadnih voda, toplovod  Obrenovac – Novi Beograd,  metro  kao i mnogi drugi projekti – rekla je zamenica gradonačelnika. 

Predsednica Vlade Republike  Srbije Ana Brnabić čestitala je građanima NR Kine Kinesku novu godinu i istakla uverenje da će prijateljstvo između dve države u ovoj godini nastaviti da jača. 

– Srbija ove godine obeležava Kinesku novu godinu u još četiri grada i nadam se da će se ova tradicija nastaviti da se širi i u budućnosti. Nastavili smo da jačamo naše čelično prijateljstvo i  u predhodne tri godine koje su za nas bile izuzetno teške,  imali  smo veliku podršku naših kineskih prijatelja. U tim teškim vremenima sve veći priliv kineskih investicija pomogao je da naša država uprkos krizi zabeleži privredni rast – rekla je Brnabić.

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji  Čen Bo je poručila da je proslava Kineske nove godine postala tradicionalna manifestacija u Beogradu i da to odražava duh različitosti i inkluzivnosti Beograda. Ona je podsetila da su u prethodnoj godini pokrenuti, a i završeni mnogobrojni  projekti i poručila da je zajednički cilj obe države ekonomski razvoj i bolji kvalitet života. Ona se zahvalila Vladi i Gradu Beogradu na organizaciji ove izuzetno značajne manifestacije.

Inače ovu manifestaciju, koja će imati  i humanitarni karakter, organizuju Vlada Republike Srbije, ambasada Narodne Republike Kine i Institut za pojas i put u saradnji gradovima Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom. Manifestacija će trajati od 21. do 26. januara, a posetioci će moći da se upoznaju sa tradicijom, kulturom i običajima kineskog naroda.

Posle svečanog otvaranja manifestacije učesnici su prošetali kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike gde su obišli „Festival ukusa Pojas i put“.

Događaju su između ostalih prisustvovali ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović i Bojan Lalić direktor Instituta „Pojas i put“.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °