2.5 C
Belgrade

Besplatan tematski vođeni obilazak Novog groblja

U nedelju 15. maja, na besplatnom tematskom obilasku Novog groblja posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričama iz života istaknutih vojskovođa, heroja i heroina koji su svojim postignućima ostavili duboki trag u istoriji i svesti srpskog naroda, ali i šire, van okvira koji mogu da ograniče državne granice, saopštavaju iz JKP „Pogrebne usluge”. 

Setićemo se priča o velikom Žući, zatim dogodovština čuvenog Šilje, potom priče o čestitom i poštenom vojvodi kome je poštenje bilo iznad bilo kakvih položaja, zatim velikog generala kome je izmakla titula vojvode, velikih srpskih heroina i drugih vrednih pamćenja. Setićemo se i običnog vojnika glorifikovanog u najznačajnijem ratnom memorijalu podignutom u Beogradu posle završetka Prvog svetskograta – Srpskoj kosturnici branilaca Beograda 1914 – 1918. godine. Ovom šetnjom setićemo se zašto jesmo i treba da budemo ponosni, najavljuju iz „Pogrebnih usluga”.

Početak vođenja je u 11 časova, trajanje obilaska je 120 minuta, a mesto okupljanja će biti na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50).

Postioce će u obilazak voditi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °