14.6 C
Belgrade

Besplatan tematski vođeni obilazak Novog groblja

U nedelju 15. maja, na besplatnom tematskom obilasku Novog groblja posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričama iz života istaknutih vojskovođa, heroja i heroina koji su svojim postignućima ostavili duboki trag u istoriji i svesti srpskog naroda, ali i šire, van okvira koji mogu da ograniče državne granice, saopštavaju iz JKP „Pogrebne usluge”. 

Setićemo se priča o velikom Žući, zatim dogodovština čuvenog Šilje, potom priče o čestitom i poštenom vojvodi kome je poštenje bilo iznad bilo kakvih položaja, zatim velikog generala kome je izmakla titula vojvode, velikih srpskih heroina i drugih vrednih pamćenja. Setićemo se i običnog vojnika glorifikovanog u najznačajnijem ratnom memorijalu podignutom u Beogradu posle završetka Prvog svetskograta – Srpskoj kosturnici branilaca Beograda 1914 – 1918. godine. Ovom šetnjom setićemo se zašto jesmo i treba da budemo ponosni, najavljuju iz „Pogrebnih usluga”.

Početak vođenja je u 11 časova, trajanje obilaska je 120 minuta, a mesto okupljanja će biti na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50).

Postioce će u obilazak voditi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti.

beogradski.rs

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
14.6 ° C
14.8 °
13.5 °
39 %
3.1kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
22 °
Пет
25 °
Суб
29 °
Нед
24 °

Najnovije

“U prirodu po zdravlje” – Preventivna akcija Doma zdravlja „Voždovac“

Dragi Voždovčani, u cilju prevencije hroničnih, nezaraznih bolesti čiji su uzričnici fizička neaktivnost, pušenje, gojaznost, stres i drugi faktori pozovamo Vas da ovaj vikend...

Za zeleniji Beograd