3.1 C
Belgrade

Bezbednost dece u saobraćaju prioritet

Svako dete koje ujutru krene u školu ima pravo da bude bezbedno. A naša je obaveza da se pobrinemo da tu sigurnost obezbedimo po svaku cenu, naglasio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović tokom obilaska postavljene signalizacije za bezbednost dece u saobraćaju u zoni OŠ „Momčilo Živojinović“ u Duboni, na državnom putu Mladenovac – Smederevo.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zajedno sa JP „Putevima Srbije“, izdvojilo je dodatna sredstva kako bi uradili signalizaciju i obeležila sva mesta gde se saobraćaj ukršta sa putevima pešaka, a pre svega dece.

„Želimo da budemo društvo gde je pešak u fokusu, gde postoji apsolutna bezbednost na putevima naročito za našu decu. Ne želimo da budemo društvo sa crnim statistikama, a naročito sa crnim statistikama kada je reč o deci. Predhodnih godina smo puno investirali u bezbednost saobraćaja i zato smo u prošloj godini imali najbolje rezultate kada je u pitanju bezbednost, pre svega dece. To ćemo nastaviti i u buduće“, izjavio je ministar Momirović.

Prema raspoloživim podacima, u periodu od 2015. do 2020. godine u saobraćajnim nezgodama na putevima život je izgubilo ukupno 78 dece od čega je više od trećine poginule dece smrtno stradalo u svojstvu pešaka. Tokom 2021. godine poginulo je osmoro dece, značajno manje u odnosu na prethodne godine, što ukazaje na to da uloženi napori u pravcu povećanja bezbednosti dece u saobraćaju daju vidljive rezultate.

U svrhu dodatnog podizanja bezbednosti dece u saobraćaju, u toku je procedura usvajanja Nacrta pravilnika o utvrđivanju zone škole i Nacrta pravilnika o merama za unapređenje bezbednosti dece. U periodu od 2018. do 2021. godine postavljena je saobraćajna signalizacija u ukupno 32 zone škola na državnim putevima za šta je uloženo preko 60 miliona dinara. Poslednja saobraćajna signalizacija u zonama škola koje se nalaze na državnim putevima, postavljena je na području opštine Mladenovac u naseljenim mestima Dubona i Markovac.

Svesni značaja projekata koji će povećati bezbednost dece u saobraćaju u zonama škola, u toku je projektovanje još sedam zona škola u kojima će biti postavljena saobraćajna signalizacija. Reč je o mestima: tri u Pešteru (naseljena mesta Duga poljana, Kamešnica i Zaječiće), Kosjerić (mesto Varda), Šabac (mesto Varna), Bogatić (mesto Badovinci), Mladenovac (mesto Velika Krsna).

Obilasku postavljene signalizacije za bezbednost dece u saobraćaju prisustvovao je i predsednik opštine Madenovac Vladan Glišić, koji se zahvalio ministru Momiroviću na velikoj podršci koju daje svim projektima koji se iz njegovog ministarstva rade na opštini Mladenovac, uz dodatno obaveštenje da će u narednom periodu biti urađena još četiri ovakva projekta.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °