2.5 C
Belgrade

Bolja pristupačnost zgradama Gradske uprave

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić prisustvovala je danas na Trgu Nikole Pašića javnom času znakovnog jezika koji su, u okviru projekta Beogradskog udruženja osoba sa invaliditetom „Naše ruke – naša reč”, prikazala deca predškolskih ustanova sa teritorije Obrenovca.

Tom prilikom, u okviru istog projekta, postavljene su indukcione petlje i taktilne table na Brajevom pismu u Starom dvoru i Skupštini Grada Beograda na Trgu Nikole Pašića. Indukcione petlje su amplifikatori, to jest pojačivači zvučnog signala za korisnike slušnog aparata, dok su taktilne table namenjene slepim i slabovidim osobama. 

– Deca iz obrenovačkih vrtića danas su nam održala čas ne samo o znakovnom jeziku već je to bio i javni čas humanosti i otvorenosti. Grad Beograd je otvoren grad, trudimo se da bude bez barijera, tako da postavljanje indukcionih petlji i taktilnih tabli predstavlja upravo nastavak naše akcije koju smo započeli u zgradi Gradske uprave u Ulici kraljice Marije i većini centara za socijalni rad. Možemo danas da potvrdimo da je kompletna Gradska uprava dostupna za slabovide i nagluve osobe. Želimo da ovo bude dobar primer i za sve ostale institucije, bilo državne bilo privatne, i da se kao društvo u što većoj meri otvorimo prema potrebama koje imaju osobe sa invaliditetom. Grad Beograd će uvek podržavati ovakve projekte, jer smatramo da su svi ljudi isti i da Beograd mora biti otvoren grad za sve svoje stanovnike – rekla je Aleksandra Čamagić.

Predsednik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom Goran Šehović pojasnio je da novopostavljeni elementi predstavljaju značajnu pomoć za osobe sa invaliditetom u komunikaciji sa Gradskom upravom. 

– Sekretarijat za socijalnu zaštitu je podržao projekat „Naše ruke – naša reč” kojim smo konkurisali za 2022. godinu i veoma smo im zahvalni na tome. To je još jedan način da dodatno osvetlimo probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom. Sa nama su danas članovi Udruženja „Altea”, Crvenog krsta, Udruženja gluvih i slabovidih i na ovaj način želimo da pokažemo da svi zajedno sa Gradom Beogradom možemo u velikoj meri da unapredimo kvalitet života osoba sa invaliditetom – kazao je Šehović.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °