13 C
Belgrade

Čučković prisustvovao stručnoj konferenciji u Petnici

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković danas je sa gradonačelnicima Valjeva i Šapca u istraživačkoj stanici Petnica, prisustvovao stručnoj konferenciji na temu izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović ovom prilikom istakao je značaj izgradnje komunalne infrastrukture.

– Naš plan je da u naredne 4 godine izgradimo 7 hiljada kilometara kanalizacione infrastrukture i više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Samo u ovoj godini, Vlada Republike Srbije je predvidela više od 400 miliona evra za investicije u komunalnu infrastrukturu – rekao je Momirović .

On ističe značaj svih projekata kojima će se zaštiti i unaprediti životna sredina.

– Politika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića zaista ima puno uspeha. Uspeh se ogleda pre svega u ekonomskom rastu, očuvanju nacionalnih interesa, ali mislim da je velika stvar što smo doneli odluku da našu prirodu očistimo i da naše reke budu na nivou reka u razvijenim zemljama zapadne Evrope. U naredne 4 godine, dovešćemo naše reke na nivo, da gotovo možemo piti vodu iz njih. Ovo je veliki cilj, nije tema jeftine političke propagande. Uspećemo u ovome, kao što smo uspeli da izgradimo autoputeve o kojima su generacije pre nas sanjale – rekao je Momirović.

Čučković je posebno istakao projekat izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda koja će, kako kaže, biti izgrađena u skladu sa svim pravilima Evropske unije.

– Prošle godine, 6. avgusta potpisali smo ugovor i kada smo najavili izgradnju kompletne kanalizacije i dve fabrike za preradu otpadnih voda, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo doći do već završenih kilometara kanalizacione mreže u mnogim naseljima – rekao je Čučković.

Čučković je iskoristio priliku i podsetio, da je u prethodnom periodu izgrađena nova vodovodna mreža širom opštine Obrenovac.

– Vodovodna mreža je raširena u svim onim mesnim zajednicama u kojima nije bilo vode, a biće upotpunjena već ovog proleća, izgradnjom vodovodne mreže u Velikom Polju, Broviću i Trstenici , a projektuje se u Orašcu, Drenu i Ljubiniću. Za nekoliko dana počeće radovi na izgradnji vodovodne mreže u mesnim zajednicama Konatice i Baljevac – najavio je Čučković.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća ”Vodovod i kanalizacija ” Branko Matić rekao je da su počeli radovi na izgradnji 20 kilometara kanalizacione mreže i najavio nove građevinske radove na izgradnji kanalizacije u opštini Obrenovac.

– Radovi se izvode u naselju Mladost, povezuje se nova kanalizaciona mreža sa postojećom u Urovcima i Krtinskoj. Takođe, u Urovcima i Krtinskoj biće urađeni delovi koji nisu obuhvaćeni prethodnim projektima. Radi se i u naselju Bogoljuba Uroševića Crnog, a prelazimo sa radovima i na industrijsku zonu i delove Gaja i Breske. Uporedo sa ovim radovima obavljaju se građevinski radovi na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u Zvečkoj, na Šabačkom putu. U toku je projektovanje za izgradnju kanalizacione mreže u Bariču – objasnio je Matić i podsetio da je u toku izrada projektne dokumentacije za dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

beogradski.rs / GO Obrenovac

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °