11.4 C
Belgrade

Da znam šta radim – Promocija dualnog obrazovanja u organizaciji Ministarstva prosvete i Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda

U organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB), u Gradskoj opštini Stari grad organizovana je promocija dualnog obrazovanja pod sloganom „Da znam šta radim“, namenjena učenicima srednjih stručnih škola sa Starog grada i studentima sa više fakulteta u Beogradu. Model srednjoškoloskog dualnog obrazovanja je atkuelan od 2018. godine, dok je na fakultetima počeo u septembru 2021. godine.

Prof.dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje, kaže da su mladi sve više zainteresovani za ovakav vid obrazovanja i da im je, osim teorijskih znanja, sve više potrebno da idu u korak sa današnjim tehnološkim razvojem.

„Učenje kroz rad daje novi kvalitet obrazovanju i lakši ulazak u svet rada, gde se zasnivanje radnog odnosa u velikom broju slučajeva dogodi odmah nakon željenog nivoa obrazovanja. Veliki rezultat je učinjen na nivou srednjeg obrazovanja, gde je preko sedamdeset odsto učenika već zaposleno u kompanijama gde su prošli proces učenja kroz rad. U ovakvom sistemu obrazovanja na nivou Republike Srbije nalazi se sto pedeset škola“, rekla je pomoćnica ministra prosvete prof.dr Gabrijela Grujić.

U sistemu visokog dualnog obrazovanja akreditovano je 32 programa na šest visokoškolskih ustanova u Srbiji, koje trenutno pohađa 150 sudenata. Kako kaže prof.dr Gabrijela Grujić, studenti su dobili priliku da integrišu teorijska sa praktičnim znanjima i da za vreme svog formalnog školovanja steknu nove praktične veštine i saznanja u kompanijama koje posluju u Srbiji. „Ovim programom želimo da dokažemo da Srbija nije zemlja odložene karijere, već da mladi imaju visok nivo praktičnih znanja koje privrednici prepoznaju.“

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °