9.3 C
Belgrade

Dačić: Bez Briselskog sporazuma Kosovo bi bila država, ogorčeni smo zbog neformiranja ZSO

Predsednik parlamenta Ivica Dačić, koji je kao premijer u ime Beograda potpisao Briselski sporazum 2013. godine, kaže danas, devet godina kasnije, da je siguran da bi bez tog dokumenta Kosovo i Metohija odavno bilo zaokruženo kao priznata država, a pitanje je, dodaje, da li bi tamo bilo još Srba.

Dačić u izjavi za Tanjug kaže da je Briselski sporazum bio maksimum od mogućeg.

„Mi smo i tada, i sada hoćemo, mnogo više za Srbiju i za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali moramo da dođemo do toga da postane i realno. Da nismo tada imali Briselski sporazum, ja sam siguran da bi Kosovo i Metohija odavno bilo zaokruženo kao međunarodno priznata država i veliko je pitanje da li bi tamo uopšte još bilo Srba“, naveo je Dačić.

Kaže i da je sporazum daleko od idealnog i od toga da ispunjava naše interese u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali je rezultat politike predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem čiji je cilj bio da zaustavi zaokruživanje kosovske državnosti i da stvari vrati za pregovarački sto.

„Mi smo u tome uspeli. Od potpune propasti dotadašnje kosovske politike, kada se Srbija nije pitala ni za šta, a Kosovo dobijalo po jedno međunarodno priznanje dnevno, učinili smo da to ostane otvoreno pitanje koje bez Srbije ne može da bude rešeno“, ističe Dačić.

Podseća i da je priznanje Kosova zaustavljeno, a Beograd uspeo u tome da čak 18 država, članica UN, uveri da povuku svoje priznanje.

Dačić je poručio i da je Beograd ogorčen što ni posle devet godina Priština nije ispunila svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je da formira Zajednicu srpskih opština, što je, ističe, okosnica Briselskog sporazuma i mora da bude ispunjena.

„Odavno nema izgovora za to što Priština nije uradila. Mi smo naše obaveze ispunili, onako kako smo se i obavezali, ali njihova jedina obaveza i do danas nije izvršena“, jasan je Dačić.

Ukazuje i da to više nije pitanje za Prištinu, nego za međunarodne posrednike i da je njihova dužnost da nateraju Prištinu da izvrši svoju obavezu, ističući da, sve dok se to ne dogodi, dok Zajednica srpskih opština ne bude formirana, svaki dalji razgovori o nekim drugim pitanjima neće imati značaj.

„Oni imaju način da nateraju Prištinu da se pridržava potpisanog i mi hoćemo da vidimo rezultat. Posle toga možemo da razgovaramo o svim drugim otvorenim pitanjima i mi smo za to spremni, kao što smo i uvek do sada bili konstruktivni kada je reč o dijalogu“, rekao je Dačić.

Tanjug

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °