26.4 C
Belgrade

Dan poezije u Volonterskom servisu na radionici „Knjiga kao lek“

Poezija je svojevrsni pogled na svet, a ljubav prema njoj životni moto onih koji ne dozvoljavaju da ih život gazi, uprkos preprekama i problemima. Ne samo pisanje, već i čitanje poezije je umetnost, a njena lekovitost je potvrđena u trenucima usamljenosti, životnih gubitaka i izdaja mnogih od nas. Ovo su samo neke od poruka koje su se čule na kreativnoj radionici Milene Isailović, iz ciklusa „Knjiga kao lek“, posvećenoj poeziji, njenoj neprolaznoj lepoti, inspirativnosti i lekovitosti, koja je održana u Volonterskom servisu Zvezdare.

Po izboru radioničarke, ali i učesnika, prisutni su uživali u stihovima omiljenih domaćih i stranih pesnika: Stevana Raičkovića, Marine Cvetajeve, Miloša Crnjanskog, Pabla Nerude, Branka Miljkovića, Mike Antića, Alekse Šantića. Pravnica Vanja, koja i sama piše poeziju, a prvu zbirku je objavila u devetoj deceniji života, pročitala je svoje nove nadahnute stihove o surovosti života modernog čoveka. Radmila, mikrobiolog i zaljubljenik u poeziju, takođe u devetoj deceniji života, ispričala je kako je uspela da na svojoj terasi prepunoj cveća, nauči svoje unuke da zajedno čitaju poeziju, a oni su tu ljubav preneli na svoje vršnjake, pa je bakina terasa često tesna za sve koji žele da čuju stihove koje im ona govori.

Nakon kraće debate da li je pravilno reći da „govorimo poeziju ili je recitujemo“ učesnici radionice su se složili da njeno prisustvo u životu savremenog čoveka nikad nije bilo važnije, jer u surovosti digitalizacije, aktuelne epidemije i tempa života, oplemenjuje i hrani našu duhovonost. Učesnici radionice, predstavnici srednje i starije generacije, dogovorili su se da se ovaj susret ponovi jer, iako je radionica trajala duže nego što je predviđeno – nije bilo vremena za sve pripremljene stihove.

Radionica je održana u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama i uvek važnom porukom, da negujemo kulturu čitanja, druženja i razmene ideja i dobre energije. Za sve učesnike radionice, Servis je pripremio prigodne poklone- unikatne bukmarkere.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
26.8 ° C
26.9 °
25.2 °
36 %
4.6kmh
0 %
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
25 °
Уто
27 °
Сре
27 °