13 C
Belgrade

Dan Prvog srpskog ustanka, modernog Ustava i Državnosti Srbije

U Republici Srbiji se već dve decenije, od 2002. godine 15. februar, Sretenje i dan kada je Srbija dobila prvi moderni Ustav praznuju kao državni praznik.

Kao početak borbe za oslobođenje od vekovne okupacije uzima se 15. februar 1804. godine, kada je na zboru u Orašcu doneta odluka da se Srbi dignu na Prvi srpski ustanak protiv Turaka pod vođstvom vožda Đorđa Petrovića Karađorđa i isti datum 1835. godine kada je u Kragujevcu usvojen i potpisan Ustav Kneževine Srbije koji je napisao sekretar knjaza Miloša Obrenovića – Zemunac Dimitrije Davidović, po ugledu na moderne evropske države.

Otpor ustanika trajao je bezmalo deceniju, a Sretenjski ustav samo 55 dana, ali su ostali istorijski kameni međaši koji su Srbiju odelili  od prošlosti i uveli u budućnost.

Kao što je vožd Karađorđe podigao i poveo Srbiju u oslobođenje, tako je i prvi moderan demokratski ustav Dimitrija Davidovića, iako na kratko, uveo ondašnju Kneževinu Srbiju u zajednicu modernih evropskih država, zasnovanih na poštovanju istinskih demokratskih načela i principa.

Oba istorijski ključna događaja za Srbiju dogodila su se na veliki crkveni praznik Sretenje, čija je simbolika u tome što je 40 dana posle Božića Bogorodica  malog Hrista uvela u hram u Jerusalimu, na ”sretenju” zime i leta.

Kao jedan od najznačajnijih državnih praznika, Sretenje, 15. i 16. februar su neradni dani u Srbiji.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °