6.2 C
Belgrade

„Dani evropske baštine“ 2022: Galerija Rančićeva kuća „TAJNE IZ ZABORAVLjENE ARHIVE“

Pozivamo Vas da u petak 7. oktobra 2022. godine u 18 časova u Rančićevoj kući, kulturnom dobru Srbije i sedištu Centra za kulturu Grocka – ustanove kultuire Opštine Grocka, prisustvujete otvaranju izložbe „Tajne iz zaboravljene arhive“ u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.  U nastavku večeri, nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke. 

Na izložbi će biti prvi put predstavljena javnosti nedavno pronađena fotografska zaostavština Aleksandra Đ. Kostića, osnivača Histološkog instituta (1921) i Fotografskog odeljenja (1924) i prvog profesora histologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali i osnivača Beogradskog foto-kluba (1928).

Autor izložbe je prof. dr Nele Puškaš.

Napomena autorke: Na pozivnici je predstavljen portret dr Aleksandra Kostića iz 1921. godine, i još jedan interesantan motiv – u pitanju je histološki preparat nervnog gangliona, snimljen mikrofotografskim aparatom firme Lajc (Leitz) 1924. godine. Naime, prof. Kostić je bio pionir medicinske fotografije i filma na našim prostorima, ali i veliki ljubitelj fotografije. A šta je sve još, pored medicinskih tema, zabeležio na fotografskim staklenim pločama, možete videti tokom oktobra u Centru za kulturu Grocka.

Postavka u Rančićevoj kući traje do 1. novembra 2022. godine. Dobro došli!

*Rančićeva kuća je spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju koji je, sem po lepoti narodnog neimarstva, poznat i po nekadašnjem Zavičajnom muzeju Grocka koji je izlagao arheološke nalaze profesora dr Aleksandra Đ. Kostića. Zbirka artefakata upotpunjena ličnim predmetima cenjenog naučnika, nakon višegodišnjeg zaborava izložena je 2018. u namenskoj galeriji u biblioteci „Ilija Garašanin“ u Grockoj, pod imenom „Legat dr Aleksandra Kostića“, o kome se stara Centar za kulturu Grocka.

** Izložba „Tajne iz zaboravljene arhive“ realizuje se podrškom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i Opštine Grocka.

beogradski.rs / GO Grocka

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °