23.1 C
Belgrade

Dani evropske baštine 2022: JESENjA KUHINjA U VOĆNOJ GROCKOJ na čuvenoj Gročanskoj čaršiji 30. septembra

Gradska opština Grocka 30. septembra tradicionalno slavi i promoviše nematerijalnu kulturnu baštinu Šestim po redu Sajmom zimnice pod nazivom „Jesenja kuhinja u Grockoj“, i to na autentičnom prostoru Gročanske čaršije, zaštićene ambijentalne celine od velikog značaja za Republiku Srbiju, gde će posetioci imati priliku da obiđu prodajnu izložbu zimnice, džema, meda i plodova jeseni.

Svečano otvaranje, koje će pratiti bogat kulturno-umetnički program, održaće se u 10 sati na Letnjoj sceni – platou ispred opštine Grocka. U okviru manifestacije će se održati takamičenje u kuvanju najboljeg džema, koje će degustirati i ocenjivati četvoročlani žiri, sa spcijalnom gošćom, novinarkom Smiljanom Popov, autorkom serijala „Beograd za početnike“.

Događaj revijalnog i takmičarskog karaktera je deo manifestacije „Dana evropske baštine – Održivo nasleđe“ koji Opština Grocka oragnizuje u saradnji sa JP „Pijace i zelenilo“ u Grockoj i Centrom za kulturu Grocka – ustanovom kulture opštine Grocka.

Svi posetioci Grocke imaće priliku da uživaju u revijalnoj i prodajnoj izložbi zimnice i ostalih domaćih proizvoda, koja se organizuju u saradnji sa meštanima, Udruženjima žena, udruženjima penzionera sa prostora opštine Grocka, kao i sa drugim udruženjima sa prostora grada Beograda sa kojim opština Grocka ima odličnu saradnju.

Pored oprobavanja specijaliteta domaćica iz Grocke i Srbije, posetioci će moći da razmene recepte i savete za zimnicu, a organizovaće se i takmičenje za najlepše dokorisanu jesenju tezgu.

Kao i svake godine, stara varoš kraj Dunava s radošću dočekuje kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine – Održivo nasleđe“ te se i ove godine Gradska opština Grocka i Centar za kulturu opštine Grocka uključuju raznovrsnim i sadržajnim muzičkim, edukativnim, likovnim i izložbenim programima u skladu sa izvanrednim bogatstvom kulturnog nasleđa u neposrednom okruženju.

U programu učestvuje KUD „Stevan Štrbac“, OMŠ „Nevena Popović“, PU „Lane“, i najmlađi narodni orkestar u Grockoj.

S posebnim zadovoljstvom Vas pozivamo da prisustvujete, i uživate u Sajmu zimnice u Grockoj.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Centar za kulturu Grocka

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
20.2 °
16.4 °
85 %
1.5kmh
0 %
Суб
20 °
Нед
23 °
Пон
18 °
Уто
22 °
Сре
22 °