12.6 C
Belgrade

„Dani evropske baštine” – obilazak gradskih zdanja

U okviru „Dana evropske baštine” organizovani su obilasci gradskih zdanja, te će tako zainteresovani građani i posetioci grada moći da se upoznaju sa istorijskim nasleđem prestonice.

Narodna skupština Republike Srbije, tradicionalno, od samog početka održavanja manifestacije „Dani evropske baštine” u Beogradu, učestvuje u programima koji promovišu kulturno i istorijsko nasleđe naše zemlje. Kao i dosad, građanima će biti omogućen obilazak zdanja Doma Narodne skupštine koji realizuje Služba Narodne skupštine – Grupa za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine.

Posetioce vodi Vesna Dujmović, istoričar umetnosti, Grupa za edukaciju i prezentaciju baštine. Početak priče kreće od vestibila, ulaznog predvorja, gde se posetioci upoznaju sa istorijatom samog zdanja i početkom parlamentarizma u Srbiji, uključujući sve skulpture, povelje i biste. Nastavak je u Velikoj sali, gde posetioci imaju priliku da sednu na poslanička mesta i saslušaju priču o samoj prostoriji, istorijatu i procesu donošenja zakona sa zanimljivostima iz parlamentarnog života Jugoslavije i Srbije. U Maloj sali se upoznaju sa najznačajnijim likovnim stvaralaštvom i zanimljivostima. Kroz hodnike se posetiocima ukazuje na vitrine sa protokolarnim poklonima i pričama o njima, a u Biblioteci se upoznaju sa fondom, istorijatom, razgledanjem najstarijih knjiga i pričama o Branislavu Nušiću, kao jednom od najznačajnijih bibliotekara Narodne skupštine.

U Salonu kneza Pavla upoznaju se sa istorijatom, umetničkim vrednostima i zanimljivostima iz života kraljeva i prinčeva u Kraljevini Jugoslaviji. Centralni hol ili sala za razgovore je poslednja stanica u obilasku Doma narodne skupštine kao sublimacija celog zdanja, gde se građani mogu i fotografisati ispred mesta za obraćanje narodnih poslanika.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, posete će se realizovati tokom vikenda: subotom – 18. septembra, 25. septembra, 2. oktobra – polasci grupe u 10 časova; nedeljom – 19. septembra, 26. septembra, 3. oktobra – polasci grupe u 10 časova. Program je namenjen svim starosnim grupama. Vreme trajanja programa – jedan sat, a broj posetilaca u grupi – maksimalno 40. Obavezno je poštovanje epidemioloških mera.

Obavezno je prijavljivanje Turističkoj organizaciji Beograda, Knez Mihailova 56, 011/2635-622, 011/2635-343, imejl-adresa: bginfo.knezmihailova@tob.rs. Nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Termini za obilazak Palate Srbija za „Dane kulturne baštine” sa vodičem su 20. 22, 28. i 29. septembra, kao i 7. oktobra u 16 časova, najviše do 40 posetilaca. Obavezno je prijavljivanje Turističkoj organizaciji Beograda, Knez Mihailova 56, 011/2635-622, 011/2635-343, imejl-adresa: bginfo.knezmihailova@tob.rs.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
12.6 ° C
12.8 °
11.7 °
96 %
3.1kmh
100 %
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °
Сре
7 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...