2.9 C
Belgrade

Delegacija Grada Beograda na manifestaciji „Dani Petra Lubarde” u Nikšiću

Delegacija Grada Beograda, u čijem sastavu su bili Fadilj Eminović, član Gradskog veća za kulturu, Andrija Bojanić, pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda, Filip Brusić-Renaud, direktor Kuće legata, i Dina Pavić, kustoskinja Kuće legata u Beogradu, prisustvovala je trodnevnoj manifestaciji „Dani Petra Lubarde” u Nikšiću.

– Manifestacija „Dani Petra Lubarde” u Nikšiću je proizašla iz dogovora predstavnika Grada Beograda i Opštine Nikšić o uzajamnoj saradnji na polju kulture. Prve ustanove koje su započele realizaciju ove saradnje su Kuća legata iz Beograda i JU Muzeji i galerije iz Nikšića. Ove dve ustanove su potpisale Protokol o saradnji, ali ova manifestacija je samo početak uspešnih zajedničkih projekata ustanova kulture ova dva grada. Na sastancima koje smo održali sa predstavnicima Opštine Nikšić, sa predsednikom opštine Markom Kovačevićem na čelu, razgovarali smo o saradnji Beograda i Nikšića u oblasti kulture, ali i u oblastima sporta, turizma i privrede, gde je napravljen konkretan plan aktivnosti do kraja godine. Napravili smo plan aktivnosti koje ćemo zajedno ostvariti na dobrobit građana Beograda i Nikšića – istakao je Eminović.

On je dodao da su u okviru manifestacije „Dani Petra Lubarde” u Nikšiću, u saradnji Opštine Nikšić sa JU Muzeji i galerije i Kućom legata Grada Beograda, organizovane dve izložbe i to u foajeu Nikšićkog pozorišta – izložba radova učenika Gimnazije „Stojan Cerović” pod nazivom „Petru Lubardi u čast”, inspirisana Lubardinim delom, i izložba reprodukcija slika Petra Lubarde „Osam slika – osam priča iz Legata Petra Lubarde – Beograd” na Trgu slobode u Nikšiću.

– Imao sam tu čast i zadovoljstvo da otvorim izložbu „Osam slika – osam priča iz Legata Petra Lubarde – Beograd”. Ona prevazilazi okvire uobičajenog kulturnog događaja, jer pored umetničke, poseduje i vrednost koja zaslužuje posebnu pažnju, a to je saradnja Nikšića i Beograda, odnosno JU Muzeja galerije iz Nikšića i Kuće legata iz Beograda. Vezane istom idejom i željom da unaprede život građanima oba grada, ove dve insitucije potpisale  su Protokol o saradnji. Posebno mi je drago što ova saradnja počinje Lubardinom originalnom i samosvojnom stvaralačkom energijom, stvaralaštvom jednog od najznačajnijih evropskih umetnika 20. veka – naglasio je Eminović.

Otvarajući izložbu, Fadilj Eminović je zahvalio predsedniku opštine Nikšić Marku Kovačeviću na gostoprimstvu i poručio da će na obostrano zadovoljstvo biti nastavljena saradnja između Nikšića i Beograda.

– Ova izložba je samo mali iskorak u sve aktivnosti, o čemu smo se dogovorili kako u Beogradu tako i u Nikšiću. Tokom boravka u Nikšiću obišli smo kulturne znamenitosti i dodatno posvetili pažnju potencijalima u turizmu, ali i u drugim važnim oblastima za građane oba grada. Videli smo da Nikšić i te kako ima šta da ponudi Beograđanima, a sa druge strane Beograd ima 30 ustanova kulture koje sigurno imaju šta da ponude građanima Nikšića. Ova saradnja koju ćemo unaprediti u narednom periodu je u službi poboljšanja života naših građana – zaključio je Eminović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °