26.1 C
Belgrade

Delegacija opštine Stari grad u poseti bratskoj opštini Jermasoja iz Limasola na Kipru

Delegacija Gradske opštine Stari grad, zamenik predsednika Aleksandar Todorović i članovi Veća opštine Branislav Zec i Bojan Kalaba, boravila je u prijateljskoj poseti bratskoj opštini Jermasoja iz Limasola na Kipru.

Povodom obeležavanja tradicionalnih „Dana cveća“ koji se svake godine održavaju u Limasolu, gradu na obali Sredozemnog mora ove ostrvske zemlje, goste iz Srbije je svečano dočekao gradonačelnik Jermasoje Kirijakos Ksijades, a prisutnima se obratila i prva dama Kipra Andri Anastadiades.

Opština Stari grad i opština Jermasoja iz Limasola sa Kipra imaju saradnju dugu dve i po decenije.

„Sa opštinom Stari grad smo potpisali protokol o saradnji jer Srbi i Grci imaju mnogo toga sličnog u pogledu istorije, kulture i religije. Drago mi je što mogu da istaknem da naše opštine tesno sarađuju i uvek se radujemo poseti naših prijatelja iz Starog grada. Posebno jer je tu saradnju inicirao legendarni i dugogodišnji gradonačelnik Jermasoje Andreas Gavrilidis, koji je na žalost, preminuo u decembru prošle godine, od posledica kovida”, istakao je Kirijakos Ksijades.

Opština Jermasoja i Stari grad su tokom proteklih decenija razvijale intezivnu kulturnu razmenu, koja će se nastaviti i u narednom periodu. Domaćinima su ostale u sećanju gostovanje učenika i profesora Muzičke škole „Mokranjac“. Svojim nastupima su tada oduševili Kiprane i predstavljali prave ambasadore opštine Stari grad i naše zemlje u ovoj ostrvskoj zemlji gde živi i radi ne tako mala srpska zajednica.

„Starograđani nikada neće zaboraviti kako je tokom NATO bombardovanja 1999. godine Jermasoja uputila veliku pomoć Starom gradu. Razgovapali smo o nastavku kulturne razmene i drugim vidovima saradnje koja će obuhvatiti starogradske škole i udruženja građana. Kiprani će nam uvek biti podrška i pomoć u očuvanju teritorijalnog integriteta i na evropskom putu naše zemlje“, istakao je Aleksandar Todorović, zamenik predsednika opštine Stari grad i podsetio da se u centralnoj beogradskoj opštini, nalaze spomenik grčkom revolucionaru, pesniku i nacionalnom heroju Rigi od Fere i Kula Nebojša u kojoj je tamnovao, kao neizbrisiva svedočanstva o istorijskom prijateljstvu i bliskosti grčkog i srpskog naroda.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
25.5 ° C
26.3 °
23.6 °
54 %
3.1kmh
0 %
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
28 °
Пет
28 °
Суб
28 °