9.3 C
Belgrade

Delegacija opštine u Mađarskoj zbog najvažnijeg ekološkog projekta

Izgradnja budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bila je razlog posete delegacije Gradske opštine Obrenovac Mađarskoj. Naime, u Mađarskoj su predstavnici opštine i Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” posetili dva takva postrojenja, a samu tehnologiju u procesu prerade otpadnih voda predstavili su im direktori kompanije koja će učestvovati u izgradnji postrojenja u Obrenovcu.

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac je na početku istakao da su ovakve posete važne zbog sticanja neophodnog iskustva.

– Mi smo obećali da ćemo obići sve fabrike koje su već napravljene, pokupiti sva pozitivna i negativna iskustva sa svih lokacija gde su proizvođači opreme bili na terenu i kompanija koja je dobila dozvolu da izvodi radove je naš domaćin – rekao je Čučković.

– Ovde u Mađarskoj oni su napravili preko 50 postrojenja, važno je da prerada vode ide sa prirodnim materijalima i da se potpuno čista voda vraća nakon cele kanalizacione mreže u Kolubaru i Savu. Ono što je takođe važno jesu troškovi funkcionisanja ovog postrojenja, zato što je to u Raškoj 20 hiljada evra mesečno, s obzirom da oni imaju 20 hiljada stanovnika njihov bi račun bio uvećan za jedan evro, a ovde je to četiri puta skuplje nego u Srbiji. Na žalost ovde je i cena vode za četiri puta skuplja nego u Srbiji, ovde je kubik vode 2 evra, a kod nas je 60 dinara i to su stvari na koje trebamo voditi računa paralelno sa izgradnjom – izjavio je Čučković i detaljnije predstavio rad postrojenje u Mađarskoj.

– Cena koštanja ovog objekta i plate ljudi koji ovde rade su daleko veće nego u Srbiji. Što takođe treba da ukalkulišemo u naše troškove i za sve to imamo vremena s obzirom da će gradnja trajati dve godine. Nama je jako značajno da ono bude baš kako smo i ovde videli, važno je da ne šteti mirisima okolini i da bude tog kapaciteta da može da preradi kompletnu kanalizaciju – poručio je Čučković.

Čučković je rekao da će se po uzoru na drugo postrojenje koje je obišla delegacija graditi i fabrika za preradu otpadnih voda u Ratarima.

– Mi smo u strategiji ”Upravljanje otpadom” koja je planirana da se završi 2025. godine pored zatvaranja Grebače predvideli i prečišćavanje svih otpadnih voda u svim kanalizacionim sistemima. Cilj nam je da ovo što smo ovde videli primenimo i kod nas u Obrenovcu. Oni su otišli korak danje, videli smo reaktore za proizvodnju električne energije na bio masu. To je drugi korak, mi ćemo stvoriti uslove da se dizajnerski predvidi i ta vrsta usluge u našem gradu, ali u ovom trenutku je to nešto što ostavljamo za budućnost. Bićemo toliko odgovorni ukoliko bude sredstava, volje i znanja da se i to uradi. Ovaj primarni tretman ćemo uraditi u skladu sa svim Evropskim standardima sa najboljim svetskim kompanijama baš onako kao što smo radili sve u Obrenovcu – zaključio je Čučković.

Branko Matić, direktor Javnog komunalnog preduzeća ”Vodovod i kanalizacija” je naglasio da je Republika Srbija odlučna u očuvanju životne sredine.

– Projekat ”Čista Srbija” je projekat koji će nam omogućiti da našu životnu sredinu, a pre svega naše reke Kolubaru i Savu ostavimo budućim generacijama u mnogo boljem stanju nego što su to one bile. To zanči da ćemo izgradnjom ovakvih postrojenja nivo kvaliteta vode koji se ispušta u te dve reke dovesti u prihvatljiv nivo. U naredne dve godine bićemo svedoci izgradnje takvog postrojenja na desnoj strani reke Kolubare za potrebe čitavog grada i kanalizacionog sistema – rekao je Matić i dodao da će se paralelno sa izgradnjom postrojenja vršiti i obuka radnika.

Žolt Eseš, direktor kompanije ”WATER4ALL” je izjavio da postrojenje ima kapacitet za 175 hiljada stanovnika.

– Tehnologija koja se koristi je nova, naročito zbog manje potrošnje električne energije i smanjene upotrebe hemikalija. Ova tehnologija podrazumeva manji obim investicija, jer glavni reaktori istovremeno služe i kao prečišćivači za uklanjanje fosfora i azota. Postrojenje proizvodi i bio gas i to znači da smo u mogućnosti da na dnevnom nivou proizvedemo od 30 do 70% električne energije koja je potrebna za rad ovog postrojenja – kazao je Eseš.

Strahinja Mladenović, direktor ogranka ”WATER4ALL” Srbija je rekao da su sva postrojenja koja su projektovana od strane njegove kompanije vrhunskog kvaliteta i da zadovoljavaju sve Evropske standarde.

– Imali smo mogućnost da vidimo sam kvalitet postrojenja i da se uverimo u način upravljanja i kako je to osmišljeno u samoj Mađarskoj – izjavio je Mladenović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °