18.6 C
Belgrade

Digitalizacija arhivske građe put ka bržem pružanju usluga građanima

Međunarodni dan arhiva, koji se obeležava danas, 9. juna, prilika je da podsetimo građane na zatečeno stanje arhive Gradske opštine Surčin do 2016. godine i danas, kada opština Surčin prati moderne tokove, i ima sređenu i u postupku digitalizaciju arhivske građe, kao i savremen uslužni centar.

Arhiva Gradske opštine Surčin je 2018. godine poprimila sasvim novi izgled, zahvaljujuću predsedniku Gradske opštine Surčin Stevanu Šuši i svim zaposlenima u upravi GO Surčin, koji su od 2016. godine uložili ogroman trud i napor da arhiva opšine sada izgleda uredno i sređeno.

Do 2016. godine građani Surčina su za neki dokument iz opštinske arhive čekali više od dve nedelje, jer se arhiva nalazila na osam različitih mesta koja nisu bila adekvatna za čuvanje arhive. Prostori su bili stari, mračni i vlažni i samo upornim radom i zalaganjem predsednika GO Surčin Stevana Šuše, pomoćnika predsednika Opštine Milisava Markovića, tadašnjeg koordinatora pisarnice i arhive Desanke Pokrajac i zaposlenih u opštini, nakon dve godine neumornog rada, arxiva Gradske opštine Surčin je smeštena u odgovarajući prostor, na jedno mesto i sve je urađeno po klasifikacijama i godinama.

Da bi išli u korak sa vremenom i napretkom moderne tehnologije, Gradska opština Surčin – Odeljenje za opštu upravu, ušla je u postupak digitalizacije arhivske građe, koji takođe iziskuje veliki trud i zalaganje zaposlenih, kako bi se realizovala osnovna potreba građana za brzinom, efikasnošću i tačnošću podataka koji su im neophodni a opština Surčin u svom radu bila efikasan servis građana. Uveden je i E- šalter, koji predstavlja jedinstveno elektronsko mesto preko kojeg stanovnici opštine Surčin mogu postati e-građani i na taj način pristupiti najvažnijim informacijama i elektronskim uslugama.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
broken clouds
18.6 ° C
19.2 °
17.6 °
40 %
0.9kmh
75 %
Пон
18 °
Уто
22 °
Сре
26 °
Чет
28 °
Пет
27 °