26.1 C
Belgrade

Dodirne dušu skoro svaka stvar: Izložba akvarela Sonje Gajić

Samostalna izložba Sonje Gajić, pod nazivom Dodirne dušu skoro svaka stvar biće otvorena u galeriji X VITAMIN (Resavska 19) u petak 25. marta, od 19 časova.

Inspirisana sagledavanjem sopstvenih emotivnih procesa, autorka prevodi lična iskustva na papir. Koristeći motive mitoloških bića, muških i ženskih atletskih figura, Sonja formira narativ slobodnih asocijacija. Zaljubljenost, iskrenost, traume i porodični odnosi su samo neke od tema koje umetnica artikuliše.

Nakon dugogodišnjeg rada kao vajarka, Sonja po prvi put istupa iz svoje prakse i predstavlja potpuno nove radove, kojima sam mediji akvarela odvodi u kotekst multimedijalnog.

Osnovne karakteristike ove premijerne serije akvarela, nastalih u ovoj i prethodnoj godini, su čulnost i kontrast. Čulnost je izražena osećajem mirisa, ukusa i zvuka. Kontrast proizlazi iz osećaja patosa i praznine nasuprot euforiji i ispunjenosti. Zagonetku rešava sam posmatrač suočen sa slikom, kada pokušava da dokuči da li je u pitanju pad ili uzdizanje. 

Naziv izložbe Dodirne dušu skoro svaka stvar preuzet je iz istoimene pesme R. M. Rilkea, koja arikuliše Sonjinu slikarsku liriku.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila.

Sonja Gajić (1986.) rođena je u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu lepih umetnosti, a zatim i završila master studije na odseku vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi prof. Veljka Lalića. Samostalno i grupno izlaže od 2007. godinie. Dobitnica je nagrade „Ilija Kolarević- vajar“ 2011. na Fakultetu likovnih umetnosti.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
25.5 ° C
26.3 °
23.6 °
54 %
3.1kmh
0 %
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
28 °
Пет
28 °
Суб
28 °