16.8 C
Belgrade

Domaćinstva iz mesne zajednice Barič priključuju se na gasovodnu mrežu

Nakon praznika, kao što je ranije najavljeno, počelo je prijavljivanje vlasnika domaćinstava za grejanje na gas. Građani mesnih zajednica Barič, Mislođin, Mala Moštanica, Skela, Ušće, Orašac, Stubline i Draževac, dobiće priliku da svoja domaćinstva priključe na grejanje na gas, što će prema procenama vlasnika domaćinstava sa ovog područja u značajnoj meri smanjiti troškove grejanja tokom zimskog perioda. Međutim, grejanje na gas je između ostalog i ekološki prihvatljiviji način grejanja.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković naveo je, da je u toku podnošenje prijava za priključenje na gas i pozvao građne da iskoriste mogućnost i promene način grejanja svojih domaćinstava.

– Građani mogu doći do mesnih kancelarija i podneti prijave za priključenje na gas. Mi ćemo nakon podnetih prijava, izaći na teren, kako bi se izvršila kontrola instalacija i dobila saglasnost za prijem – naveo je Čučković.

Vlasnici domaćinstava prilikom prijavljivanja za priključak na gasovodnu mrežu, potrebno je da dostave kopiju lične karte vlasnika objekta, izvod iz lista nepokretnosti, lokaciju objekta na kopiji katastraskog plana, odobrenje za izgradnju, odnosno odobrenje za upotrebu. Obrazac zahteva za priključak na mrežu gasovoda, građani mogu preuzeti u kancelarijama Saveta mesnih zajednica, kao i na zvaničnom sajtu Gradske opštine Obrenovac.

Kako ističe Čučković, cena priključka je 780 eura, a plaćanje se može izvršiti u 36 mesečnih rata.

–Cena korišćenja gasa je 36 dinara po kubiku, što je za jedno domaćinstvo jeftinije od toplovoda u Obrenovcu – istakao je Čučković.

Čučković je podsetio, da će se priključenjem domaćinstava na novi sistem grejanja, značajno uticati na zaštitu životne sredine.

– Najveće zagađenje vazduha, dolazi upravo iz individualnih kotlarnica, iz ložišta koja su na fosilna goriva, kao što su drva i ugalj. Prelazak na gas, suštinski znači čistiji vazduh u Bariču i u svim ostalim mesnim zajednicama gde se koriste fosilna goriva, a gde sada građani imaju mogućnost prelaska na grejanje domaćinstava na gas – objasnio je Čučković.

On je ovom prilikom poručio, da će u subotu, 15. januara prve kuće sa područja mesne zajednice Dudovi, na kome se gradi Treća magistrala, biti priključene na sistem daljinskog grejanja.

Nenad Radomirović iz mesne zajednice Barič istako je, da će priključenje na gas pre svega olakšati svakodnevni život članova domaćinstva.

– Trenutno izdvajamo oko 70.000 dinara za grejanje, tako da bi nam sa te finansijske strane značilo da se grejemo na gas. Međutim, problem pravi i iznošenje pepela, koje ne znam gde da odlažemo, a roditelji su stariji, pa bi svakako bilo efikasnije da se grejemo na gas, bilo bi nam lakše – poručio je Radomirović.

Zahtev za izdavanje odobrenja za priključenje na transportni/distributivni sistem prirodnog gasa/pravna lica

Zahtev za priključenje objekta na gasovodni sistem JP Srbijagas-a/za fizička lica

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °