3.1 C
Belgrade

Doneta odluka o raspisivanju javnog poziva za dodelu sertifikovanog sadnog materijala voća i vinove loze

Savet za poljoprivredu Veća gradske opštine Lazarevac na danas održanoj sednici doneo je odluku o raspisivanju Javnog poziva za dodelu sertifikovanog sadnog materijala voća i vinove loze.

Poljoprivrednici sa teritorije GO Lazarevac svu dokumentaciju i samo apliciranje za ovaj javni poziv gradske opštine Lazarevac za dodelu sertifikovanog sadnog materijala voća i vinove loze, mogu predati u Kancelariji za poljoprivredu GO Lazarevac, a sve dodatne informacije mogu dobiti na broj telefona 8126-991 istakao je Član Veća GO Lazarevac zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac.

„Javni poziv otvoren je do potrošnje sredstava, a prednost će imati poljoprivredna gazdinstva koja imaju agrohemijsku analizu zemljišta, jer smatramo da prvo moramo nešto isplanirati i utvrditi kakvo je zemljište pa onda zasejati. U narednih 20 dana poljoprivrednici će imati rok da predaju dokumentaciju, a sama realizacija će ići tokom godine“, zaključio je Bačanac i najavio da će Javni poziv biti objavljen u ponedeljak.

Članovi Saveta za poljoprivredu gradske opštine Lazarevac iskoristili su ovu priliku i da pozovu poljoprivrednike sa teritorije naše opštine da se prijave i na javne pozive Grada Beograda za dodelu podsticajnih sredstava iz oblasti poljoprivrede, koji su u toku.

Član Saveta Slaviša Matić, koji se bavi ratarstvom pozvao je sve poljoprivrednike da se jave na javne pozive Grada Beograda i iskoriste ovu mogućnost za nabavku nove mehanizacije, priključnih mašina i traktora.

„Za kupovinu jedne nove sejalice uz subvenciju Grada Beograda vam je potrebno oko 200.000,00 dinara, a za taj novac se realno ne može kupiti ni polovna sejalica, dok na primer za nabavku novog traktora uz subvenciju Grada Beograda od milion dinara, poljoprivrednik treba da doda negde oko 800.000 dinara. Smatram da je ovaj poziv Grada Beograda važan i da poljoprivrednici, koji žele da se bave poljoprivredom iskoriste ovaj poziv da bi obnovili i podmladili svoju već zastarelu mehanizaciju“, kazao je Matić.

Kada je reč o javnom pozivu za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti stočarstva Član Saveta Branislav Denda je istakao da su ona namenjena za nabavku priplodnih junica, do tri kvalitetne junice čija vrednost ne prelazi 750.000 dinara bez PDV-a i za nabavku do 30 kvalitetnih priplodnih ovaca čija vrednost ne prelazi isti iznos, kao i za nabavku nove opreme čija vrednost ne prelazi 400.000 dinara bez PDV-a .

Ovom prilikom pozivam sve ljude koji planiraju da se bave stočarskom proizvodnjom da apliciraju za ovaj javni poziv za podelu podsticajnih sredstava, koja su namenska i bespovratna, a Grad Beograd dodeljuje do 80 % sredstava za pokriće troškova nabavke nove opreme i grla stoke“, naveo je Denda.

Predrag Mirković iz Rudovaca bavi se cvećarstvom, a ovom prilikom je dao preporuku svim zainteresovanim poljoprivrednicima da konkurišu na objavljen javni poziv za dobijanje podsticajnih sredstava za podizanje plastenika.

„U poslednje vreme mnogo je sigurnija proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru, bez rizika se dođe do finalnog proizvoda. Grad Beograd je objavio javni poziv za podizanje plastenika površine od 3 ara do 10 ari površine, tako da je to jedna dobra prilika“, kazao je Mirković i dodao da je podsticaj Grada Beograda za nabavku staklenika izuzetno povoljan.

Član Saveta Dragan Simić koji se bavi pčelarstvom, pozvao je pčelare sa teritorije GO Lazarevac da apliciraju za sredstva po javnom pozivu koja se dodeljuju za nabavku pčelarskog pribora i opreme.

„Ako jedna vrcaljka košta 120.000 dinara, 100.000 dinara daje Grad, a ostatak daje pčelar, tako da su ovi podsticaji vrlo povoljni i maltene džabe“, kazao je Simić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °