3.1 C
Belgrade

Društvene mreže imaju veliki uticaj na mentalno zdravlje mladih

Društvene mreže su postale neizostavni deo svakodnevnog života mladih, međutim, njihovo korišćenje može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje mladih.

Prema istraživanjima, mladi koji provode više vremena na društvenim mrežama imaju veće rizike od depresije, anksioznosti i problema sa spavanjem. Ovo se može objasniti time što društvene mreže stvaraju iluziju da su drugi ljudi sretniji i uspešniji, što može dovesti do povećanja osećaja nedovoljnosti i nezadovoljstva sa svojim životom.

Pored toga, prekomerno korištenje društvenih mreža može uticati na sposobnost koncentrisanja i učenja, što može imati negativne posedice na školske rezultate.

Cyberbullying, odnosno vršnjačko nasilje putem interneta, takođe je postao problem koji se javlja kod mladih koji koriste društvene mreže. Ova vrsta nasilja može imati ozbiljne posledice na mentalno zdravlje žrtava, uključujući depresiju i anksioznost.

Da bi se smanjio negativan uticaj društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih, preporučuje se da se ograniči vreme provedeno na tim platformama i da se okrene drugim aktivnostima kao što su sport, čitanje i druženje s prijateljima. Roditelji takođe mogu pomoći postavljanjem pravila o korištenju društvenih mreža u kući i edukovanjem svoje dece o potencijalnim rizicima prekomernog korišćenja.

U konačnici, društvene mreže mogu biti korisne, ali važno je da se koriste na zdrav i odgovoran način kako bi se izbegli negativni uticaji na mentalno zdravlje mladih.

beogradski.rs

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Gradske opštine Lazarevac. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °