19.4 C
Belgrade

Društvene mreže – okidač za narcisoidnost kod mladih

Narcisoidnost je pojam koji se odnosi na prekomerno samopoštovanje i prekomernu potrebu za pažnjom i priznanjem. Prekomerno korištenje društvenih mreža može dovesti do povećanja narcisoidnosti, jer omogućava mladima da se predstave na način koji žele da ih drugi vide.

Na društvenim mrežama, mladi mogu objavljivati slike i video snimke koji prikazuju njihove uspehe i aktivnosti, što može dovesti do povećanja samopouzdanja i samopoštovanja. Međutim, to može takođe dovesti do lažnog predstavljanja, gde se mladi predstavljaju kao uspešniji i sretniji nego što su zaista u stvarnosti.

Pored toga, prekomerno korištenje društvenih mreža može dovesti do ovisnosti o pažnji i pohvalama od drugih korisnika, što može dovesti do povećanja narcisoidnosti. Korištenje lažnih filtera za ulepšavanje i potreba da se svide drugima na društvenim mrežama mogu pogoršati ovaj problem, jer mladi mogu početi da se upoređuju sa lažnim i idealiziranim verzijama sebe i drugih ljudi.

Da bi se sprečio porast narcisoidnosti kod mladih, važno je da se ograniči vreme provedeno na društvenim mrežama, da mladi rade na sebi i budu svesni svojih pravih vrednosti i kvaliteta.

beogradski.rs

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Gradske opštine Lazarevac. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Najnovije

Belgrade
clear sky
22.5 ° C
23.7 °
21.4 °
65 %
5.1kmh
0 %
Чет
24 °
Пет
25 °
Суб
27 °
Нед
23 °
Пон
21 °