12.6 C
Belgrade

Džez sastav Majamisty TriO nastupa na letnjoj sceni Rančićeve kuće

Džez sastav Majamisty TriO nastupiće na letnjoj sceni Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra, u petak 3. septembra od 20h, u okviru muzičkog programa „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka.

Majamisty TriO čine Maja Alvanović-klavir, Ervin Malina-kontrabas, Lav Kovač-bubnjevi, a sastav se etablirao kao jedan od najznačajnijih domaćih džez sastava mlađe i srednje generacije. Tajna njihovog uspeha i kreativnih dostignuća nalazi se u netipičnom džezerskom sazrevanju glavne pokretačke snage benda – novosadske autorke i klasične pijanistkinje Maje Alvanović. Klasično školovana i sa bogatim iskustvom u pedagoškom radu, zaljubljena u džez muziku, smelo se okrenula kompozitorskom radu koji na savršen način spaja dva sveta – delikatni klasičarski senzibilitet i savremeni evropski džez. „Epska, sinematična, dramatična muzika… obara vas s nogu“ – ALL ABOUT JAZZ.

Trio je nakon prvog albuma – Mistyland (2011. SKC Novi Sad) momentalno skrenuo pažnju na sebe originalnim kompozitorskim i aranžerskim izrazom. Klasičarski pristup kompoziciji i sviranju klavira, emotivan naboj blizak skandinavskoj džez produkciji, te prepoznatljiva lirska atmosfera koju forsira čuveni izdavač ECM Records, bili su polazna tačka za nove poduhvate novosadskog trija. Na drugom albumu Love (2014. Cosmic Sounds Records), angažovani su atraktivni gosti – trubač Damir Bačikin iz Berlina, norveški gitarista Gisle Torvik, saksofonista Bunford Gabor iz Subotice i novosadski perkusionista Uroš Šećerov. Paleta stilskih uticaja kreće se od slavnog gitariste Peta Metinija do dinamičnog, modernog izraza Esbjorn Svenson Trija. U 2020. godini trio je objavio svoj treći, do sada najintimniji album Organic (2020. Mistyland), jedini u celini u formatu trija čiju promociju je u nedostatku javnih nastupa bazirao na objavljivanju video radova koji prate većinu kompozicija sa albuma. Nakon brojnih zapaženih nastupa na domaćim džez festivalima, sjajnih recenzija i prikaza u relevantnim inostranim džez medijima, pa čak i uspešne distribucije CD-ova u dalekom Japanu raskošni autorski izraz krunisan je i gostovanjima na internacionalnim scenama, od Kijeva, do Beča i Londona.

„Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka tokom 2021. godine nastavlja sa profilisanim konceptom koji publici donosi žanrovsku raznovrsnost, generacijske i stilske razlike među muzičarima, autorski pristup i multikulturalnost – kao najvažnije odlike programa. U programu učestvuju gosti iz zemlje i regiona, a publici se kao vid muzičke edukacije i popularizacije umetničke muzike, predstavlja muzika različitih žanrova, nedovoljno zastupljena u medijskom i javnom prostoru, sa akcentom na autentičnom, etno i autorskom izrazu.

*Muzički program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka je podržan i sufinansiran sredstvima Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, sredstvima Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, kao i podrškom Opštine Grocka.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje zdravstvenih preporuka i mera zaštite.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
12.6 ° C
12.8 °
11.7 °
96 %
3.1kmh
100 %
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °
Сре
7 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...