2.9 C
Belgrade

Edicija poštanskih maraka u čast jubilarnog, pedesetog Festa

Pred novinarima Festa predstavljene su posebne marke koje je Pošta Srbije objavila u čast velikog jubileja festivala. Reč je o ediciji prigodnih poštanskih maraka „Festovih 50”, specijalnom i inovativnom filatelističkom izdanju, koje su predstavili Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, i Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” u Pošti Srbije.

– Kada Fest, nadam se, napuni sto godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije jednog dana imati filatelističku vrednost kao trag našeg festivala i vremena. Svet koji nas okružuje posle korone biće nov i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi Fest, za novih pedeset godina – poručio je Ivan Karl. 

Fest danas ima ne samo svojih 50 veličanstvenih festivalskih emanacija već je obezbedio i mesto u istoriji srpske filatelije inovativnim rešenjem prigodnih poštanskih maraka u obliku filmske trake, na kojima će vizuelno za istoriju ostati sačuvani odabrani posteri festivala. 

– Idejno rešenje govori o važnosti filmskog festivala koji je tokom pola veka postao deo kulturnog i javnog diskursa srpskog, evropskog i svetskog kulturnog prostora. Početak i kraj filatelističke filmske trake dosadašnjeg trajanja Festa obeleženi su kadrom, poštanskom markom sa posterima prvog i pedesetog festivala. Između njih se ređa pet kadrova vinjeta odabranih postera Festa, koji reprezentuju po jednu deceniju trajanja uzbudljive, gotovo epske, filmske priče, koju svi sa nostalgijom i ljubavlju pratimo i poznajemo – rekao je Adam Sofronijević.

Sofronijević je dodao da Fest uvek ide samo sa najboljima, te da je autor ove filatelističke edicije Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije, koja je u 2014. godini ponela prestižnu nagradu za najlepšu poštansku marku Evrope po izboru publike. Posebno je zahvalio Ivanu Karlu na stručnoj saradnji u realizaciji ovog izdanja.

beogradski.rs / Foto: Dušan Milenković

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °