5.7 C
Belgrade

Festival srpskih vina 30. septembra u Lazarevcu

Festival srpskih vina okuplja veliki broj izlagača iz vinarskih područja širom Srbije koji svojim proizvodima promovišu značaj i ulogu vinske kulture.

Prateće programe čine obrazovni sadržaji, degustacije, predavanja i radionice.

Cilj festivala je predstavljanje vrhunskih vina i vinskog turizma kako širokoj publici tako i poznavaocima vina, stručnjacima i privrednicima.

Ova manifestacija je od velikog značaja ne samo za našu lokalnu sredinu, već i za čitavu Srbiju. Pored promocije gradske opštine Lazarevac, Festival srpskih vina podstiče razvoj i prosperitet turističke ponude Srbije kao specifičnog oblika odmora koji kombinuje uživanje u degustaciji prvoklasnih vina, prirodnim lepotama, običajima i kulturno-istorijskim spomenicima.

Vinski turizam je segment koji je veoma važan i bez njega se ne može zamisliti turistička ponuda Srbije. Jačanje ove privredne grane i to u svim aspektima jedan je od prioriteta, najpre afirmacijom vinskih puteva koji podrazumevaju degustaciju hrane i vina specifičnih za jedno područje.

Stvaranjem vinske scene našeg regiona ostvaruje se kontakt i npravi mreža potrošača iz različitih sfera. U prvom redu tu su ljubitelji vina, ugostitelji i zaposleni koji brinu o vinskoj ponudi u restoranima i hotelima,zatim privrednici, novinari, trgovci, vlasnici vinoteka, vinarije i vinogradari, enolozi, članovima vinskih i vinogradarskih udruženja. Ne treba zaboraviti ni članove vinskih bratstava širom regiona koji žele da dožive pravu Srbiju, okuse vina koja zbog raznolikosti i kvaliteta ukusa dobijaju veliku pažnju gde god da se predstave i ujedno otkriju specifičnosti različitih domaćih podneblja.

Lazarevac i lazarevačka opština imaju dva vinarska udruženja. Jedno je „Lazarevačko udruženje vinogradara i vinara“ i Udruženje vinogradara, vinara i ljubitelja vina „Zeočki vinogradi“.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
5.7 ° C
6.9 °
4.7 °
82 %
5.1kmh
0 %
Пон
5 °
Уто
10 °
Сре
8 °
Чет
9 °
Пет
12 °