9.3 C
Belgrade

Galerija Rančićeva kuća: Konkursni poziv za VIII izložbu „STVARALAČKA GROCKA“

Centar za kulturu Grocka, ustanova kulture Gradske opštine Grocka raspisuje konkursni poziv za učešće na VIII grupnoj izložbi „STVARALAČKA GROCKA“ u Rančićevoj kući, galeriji ustanove i ujedno zaštićenom varoškom domu Grada Beograda.

Pozivaju se likovni i primenjeni umetnici, koji žive i/ili aktivno stvaraju na teritoriji opštine Grocka, da uzmu učešće u VIII grupnoj izložbi „Stvaralačka Grocka“. Konkursni poziv za prijavljivanje je otvoren od 01. do 20. juna 2022. godine.

Nakon prijema radova i priređivanja kataloga, grupna izložba će biti otvorena i predstavljena javnosti u petak 22. jula 2022. godine od 20 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka.

Stvaralačka Grocka 2022: Izložba ima za cilj predstavljanje raznovrsnosti stvaralačke produkcije velikog broja autora i umetnika koji žive i rade na teritoriji opštine Grocka. Okupljanje i povezivanje stvaralaca sa teritorije Gradske opštine Grocka u okviru grupne izložbe, kao i promocija njihovog rada u javnosti, bitan je korak ka osnaživanju umetnika, i ujedno obogaćivanju kulturnog života lokalne zajednice.

Konkurs je namenjen: akademskim likovnim i primenjenim umetnicima, članovima umetničkih udruženja ULUS i ULUPUDS, studentima umetničkih škola i fakulteta, afirmisanim neakademskim stvaraocima, i uopšte aktivnim autorima čiji rad spada u domen likovnih i primenjenih umetnosti, a koji žive i/ili rade na području gradske opštine Grocka. Konkurs je usmeren na izlaganje radova iz aktuelne produkcije, nastalih u protekle dve godine, i to: slika, crteža, nakita, sitne plastike, skulptura manjeg formata, grafika, fotografija, umetničkih zanatskih rukotvorina, dizajna tekstila… Stvaraoci se predstavljaju sa jednim radom.

Kustoskinja i autorka grupne izložbe je Zorica Atić, dipl. istoričarka umetnosti.

VAŽNO: Galerijski prostor Centra za kulturu Grocka nalazi se u originalnom ambijentu Rančićeve kuće (60m2), varoške kuće s početka 19. veka. Objekat je zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao spomenik kulture/narodnog neimarstva od velikog značaja za Republiku Srbiju.

(Više na: http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html)

Galerijski prostor obuhvata dve prostorije opremljene sa ukupno 12 izlagačkih vitrina. Galerijski prostor sa vitrinama i mobilnim policama unutar njih idealan je za manji do srednjeg formata i sitnu plastiku (skulpture, primenjenu umetnost), te molimo izlagače da veličinu radova prilagode dimenzijama izlagačkog prostora i karakteru objekta.

Rančićeva kuća raspolaže prostranom baštom parkovskog tipa, koja se leti koristi kao muzička scena, ali i izlagački prostor na otvorenom (za forme u prostoru otporne na atmosferalije).

Potrebno je dostaviti sledeću dokumentaciju:

  • podatke o autoru (ime, prezime, adresa, kontakt telefon, mejl-adresa)
  • kratku radnu biografiju
  • vizuelnu dokumentaciju/radove (fotografije min. tri rada, od kojih bi jedan bio izložen)
  • podatke o radovima (tehnika, format, godina nastanka)

Način prijavljivanja: Konkursne prijave za učešće sa potrebnom dokumentacijom slati u periodu od 1. do 20. juna sa naznakom „Za konkurs – Stvaralačka Grocka 2022″, na el. adresu Centra za kulturu Grocka (centargrocka@gmail.com), ili doneti lično u Centar za kulturu Grocka – Rančićeva kuća, Majevička 9 u Grockoj, radnim danom i subotom 10-12 časova.

Rok za pruzimanje radova je 30 dana nakon završetka izložbe.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °