2.9 C
Belgrade

Galerija Rančićeva kuća: Samostalna izložba OD POPA UŠI, autorke Nevene Popović

Samostalna izložba skulptura malog formata, kolaža i fotografija „Od popa uši“ umetnice Nevene Popović biće otvorena u četvrtak, 16. marta 2023. godine u 19h u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka.

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

KUĆA predstavlja skloniteljski vid velike majke. Kao grad i kao hram, nalazi se u središtu sveta. Označava unutrašnje biće, a njeni delovi, spratovi, podrum i tavan, različita stanja duše (Mali rečnik tradicionalnih simbola)

– Tema koja me zaokuplja i kojom se bavim duži vremenski period jeste dom. Izučavam tradicionalne tehnike gradnje, istražujem kuću kao artefakt nekoliko generacija, zanima me koliko seže individualno sećanje na prošlost. Antropološke teme u mom fokusu su ono što nastaje, ono što nestaje i ono što ostaje: tradicionalna arhitektura, poznavanje i korišćenje lokalnih materijala, organizacija domaćinstva, geografsko lociranje, potomstvo, migracije, zagađenje, ekologija…

U mom radu evidentno je povezivanje nasleđa sa sadašnjim trenutkom. Analiziram promene u načinu razmišljanja, pronalazim materijalne tragove, beležim svoja razmišljanja vizuelnim postupkom koristeći različite materijale, tehnike i medije.

Od popa uši – je arhaičan narodni izraz, koji karakteriše kratkoća i jasnoća izrečene misli. Danas je ova izreka verovatno nedovoljno jasna, a odnosi se na mesto prepuno stvari u kome nema reda i gde samo fale od popa uši – navodi autorka u uvodnoj reči kataloga izložbe.

Nevena Popović (1976) je likovna umetnica koja je na umetničkoj sceni prisutna od 2001. godine. Školovala se na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je završila osnovne, magistarske i doktorske umetničke studije, a kao gost – student boravila je u Beču i Solunu. Član je ULUS-a (2005) i međunarodnog udruženja Sculpture-network (2014). Učestvovala je na brojnim izložbama, umetničkim događajima, likovnim kolonijama i radionicama u Srbiji i inostranstvu. Odabrane samostalne izložbe: Skupljači vremena, Galerija Meander, Apatin, 2018; Skupljači vremena, Galerija Remont, 2018; Srećnom čoveku sat ne otkucava, Likovna galerija KCB, 2015; Na povratnom putu, Galerija savremene umetnosti Pančevo, 2009; Ne postoji svet, samo ostrva.., Prodajna galerija „Beograd“, 2008; Uslojavanje, Galerija Zvono, 2007; Ring, Galerija SULUJ, 2002. Autor je brojnih programa za decu i mlade za koje je dobila nekoliko nagrada među kojima je i nagrada FLU „Bogomil Karlavaris“ (2014). Njen pedagoški rad poslednjih devet godina vezan je za Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici gde je zaposlena u zvanju docenta.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negpvanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba traje do 3. aprila 2023. godine.

CZK Grocka

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °