2.5 C
Belgrade

Galerija Rančićeva kuća: SCENE – samostalna izložba grafika, Nenad Zeljić

Samostalna izložba grafika „Scene“ umetnika Nenada Zeljića biće otvorena u petak 4. novembra 2022. godine u 18 časova u čuvenoj Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka. Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj. Izložba traje do 22. novembra.

Izložbenu postavku „Scene“ čini serija grafičkih listova koji su nastajali kao vizuelni izraz unutrašnjeg dijaloga umetnika sa svakodnevicom i okruženjem, dajući im novu vanvremensku, metafizičku dimenziju:

„Sve što autor vidi – a pogled mu se često zaustavlja na detaljima koji površnim posmatračima promiču – on transformiše u upečatljiv prizor. U „odvojen, pojedinačni događaj nekog zbivanja iz života ili iz umetničkog dela“. Predložak prevodi u liniju, tačku, krug, kvadrat, elipsu. Igra se odnosom između nijansi sivog, računajući i crno i belo. Ostale boje su izuzetak koji potvrđuje pravilo. Uklapanjem tih elemenata stvara ritam, kompoziciju. Svodi ih na sklad.“, navodi Jovica Mikić o radu autora u uvodnoj reči kataloga, Prevođenje.

Nenad Zeljić (1964) rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu (1993), u klasi prof. Emira Dragulja; postdiplomske studije završio je 1996. godine na istom fakultetu. Bavi se grafikom i slikarstvom. Ostvario je dvadeset jednu samostalnu izložbu i izlagao na preko dve stotine grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (SAD, Rumunija, Španija, Portugalija, Japan…). Dobitnik je brojnih nacionalnih i inostranih nagrada i priznanja: nagrada iz fonda Đorđe Andrejević Kun (1994), nagrada za grafiku na izložbi u Portlandu u Americi (1997), nagrada Udruženja likovnih umetnika Rumunije, izložba u Ploeštiju (2005), nagrada za grafiku na izložbi Iser Josif u Ploeštiju (2009), Judger Award, 8th Annual National Small Print Show, Creede, USA (2008), Druga nagrada na 46. Međunarodnoj izložbi grafike „Carmen Arozena 2018″ u Madridu, Španija (2018), Zlatna igla, Prolećna izložba radova članova ULUS-a (2021), i dr. Od 2001. godine predaje na Akademiji umjetnosti, Univerzitet Banja Luka, Republika Srpska, dok je od 2015. u zvanju redovnog profesora.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Kuća raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

CZK Grocka

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °