-2.2 C
Belgrade

Galerija Rančićeva kuća: XXIII LIKOVNA KOLONIJA GO GROCKA – Kolektivna izložba radova – petak 15. oktobar u18h

Kolektivna izložba radova nastalih na XXIII Likovnoj koloniji opštine Grocka biće predstavljena u petak 15. oktobra 2021. godine od 18h u varoškoj Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru Srbije, ujedno galeriji i sedištu Centra za kulturu Grocka. Prilikom otvaranja izložbe nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj.

Učesnici kolonije su:

dr um. Anamarija Vartabedijan – doktor slikarstva (Beograd), Nemanja Arsić – dipl. slikar (Smederevo), Mila Gajin – dipl. primenjeni grafičar (Pariz/Jagodina), Jelena Vitorović – dipl. slikar (Beograd), Milena Vitorović – dipl. slikar zidnog slikarstva, (Beograd), Jovan Spasić – MA likovni umetnik (Vlasotince), Igor Mandić – fotograf (Beograd), i gosti kolonije Marion Dedić, dipl. slikar (Beograd), Ivana Blečić Stefanović, dipl. slikar-konzervator (Beograd), mr Ljubica Šakić, dipl slikar (Beograd), Milan Mitrović, nastavnik likovne kulture (Beograd), u selekciji kustosa Zorice Atić, istoričarke umetnosti (Beograd).

Jelena Vitorović, Ptica, akrilik na platnu, 60x80cm

GROCKA NA DUNAVU: Opština Grocka, čije je sedište istoimena stara varoš iz 16. veka, baštini brojne kulturne i prirodne lepote. Povoljan položaj i prirodna blaga teritoriju Grocke učinili su nezaobilaznom stanicom kroz istoriju, a narodi i vojske ostavljali su za sobom tragove, danas vrednu kulturnu baštinu. Grocka je i danas poznata po izvanrednim prirodnim lepotama kraj reke Dunav, i stecište je brojnih izletnika. Otud je XXIII Likovna kolonija opštine Grocka, poznate po nadimcima „zelena“ i „voćna“, otpočela izletničkim danom u susret manastiru Rajinovac u Begaljici, Konjičkom klubu u Grockoj, Kasno-rimskoj grobnici u Brestoviku, Arheološkom nalazištu „Belo brdo“ u Vinči, vidikovcu restorana „Vinogradi“… Slikalo se i družilo u Rančićevoj kući u Grockoj, koja je ujedno bila i zborno mesto za sve učesnike. Prva likovna kolonija opštine Grocka otpočela je 1998. godine, u znaku koncepta „Omaž slici“, kao pokazatelj postojanosti likovne umetnosti. Međutim, praksa rada u Grockoj nije ostala verna tematskoj koncepciji. Umetnici su iz kolonije u koloniju u sliku unosili emocije koje je boravak u Grockoj pokrenuo, opčinjeni rekom i poetskim krajolikom, a tema je bila i ostala jedna: Grocka na Dunavu. Međutim, svaki novi saziv u protekle 23 godine donosi presek aktuelnog umetničkog trenutka u Srbiji. Bez dominirajućih pravaca i omeđivanja temom, umetnicima je omogućeno da izaberu izraz koji najviše odgovara njihovom senzibilitetu. U atmosferi druženja i rada, učesnici su i ove godine domaćinima ostavili radove i svežinu svojih umetničkih utisaka, obojenih Grockom. Postavka u Rančićevoj kući se sastoji od više desetina radova različitih formata gde je zastupljena raznovrsnost pristupa karakteristična za podstmodernu, u tehnikama ulje i akril na platnu, crtež u olovci i tušu, akvarel, kombinovana tehnika na papiru i drugo… Likovnost i zastupljeni motivi rezultat su interakcije između umetnika i okruženja u kome su dela nastajala – letnje i zelene Grocke kraj Dunava. Organizovana kao vid podrške likovnom stvaralaštvu, ovogodišnja kolonija je protekla u znaku umetničke razmene sa Centrom za kulturu Smederevo i Kulturnim centrom Vlasotince, – navodi Zorica Atić, selektor kolonije.

Izložba traje do 3. novembra 2021. godine.

Ulaz je slobodan, dobro došli!

Anamarija Vartabedijan, Grocka, suvi pastel, 43×100 cm

Napomena: U cilju sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19, posetioci su u obavezi da se pridržavaju svih propisanih i preventivnih mera zaštite, jer su zdravlje i bezbednost na prvom mestu.

XXIII Likovna kolonija opštine Grocka je podržana i sufinansirana sredstvima Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
overcast clouds
-2.2 ° C
-0.2 °
-4.3 °
85 %
0kmh
88 %
Пет
4 °
Суб
3 °
Нед
6 °
Пон
5 °
Уто
1 °

Servisne vesti