6.8 C
Belgrade

Gimnazijalci (na)učili kako da se ponašaju u saobraćaju

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, Udruženje ”Budimo bezbedni” 29. marta u svečanoj sali Zemunske gimnazije održalo je prvu u nizu edukativnih tribina o bezbednosti u saobraćaju namenjenih zemunskim srednjoškolcima.

Cilj tribine je bio da se ukaže na značaj odgovornog ponašanja u saobraćaju i poštovanje propisa, kao i da se probudi svest kod mladih da je potrebno menjati pogrešne navike i usvojiti kulturu ponašanja u saobraćaju.

”Gradska opština Zemun će i u narednom periodu nastaviti da organizuje ovakve projekte. Zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja podržaćemo Nacionalnu strategiju, a to je da se maksimalno smanji broj poginulih i povređenih u saobraćaju. Zato poseban apel upućujemo mladima: Vaša je obaveza da budete odgovorni, da čuvate svoj život i živote drugih, a to se između ostalog postiže ako na vreme naučite kako da se ponašate kao učesnik u saobraćaju”, rekla je Andrijana Kukolj, pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun.

Novinarka i predsednica udruženja ”Budimo bezbedni” Dea Đurđević podelila je sa gimnazijalcima svoje nemilo iskustvo kada je početkom 2019. godine preživela tešku saobraćajnu nesreću.

Na tribini su učestvovali i profesionalni edukatori iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koji su učenicima na upečatljivim primerima pokazali koliko je štetna upotreba mobilnog telefona tokom vožnje, koliko je opasno voziti brzinom većom od ograničene i šta sve može da se dogodi ukoliko se vozi u alkoholisanom stanju.

Na kraju tribine prisutni učenici su popunili anonimnu anketu koja će biti dobar pokazatelj i smernica daljeg preventivnog delovanja u ovoj oblasti.

Zemunski srednjoškolci će imati priliku i da učestvuju u svojevrsnom takmičenju za najbolji pisani rad iz oblasti bezbednosti u saobraćaju, a pobednik će biti nagrađen smart satom.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °