26.9 C
Belgrade

GO Lazarevac – Obaveštenje

Povodom tek raspisanog konkursa za nova radna mesta kao i brojnih špekulacija koje su se pojavile u javnosti zatražili smo od kompanije IGB Automotive odrđene informacije koje mogu biti od koristi za naše sugrađane.

U nastavku teksta možete pročitati informacije koje je kompanija IGB Automotive dostavila na zahtev GO Lazarevac.

  1. Kada je osnovana kompanija IGB AUTOMOTIVE, čime se bavi, koliko radnika zapošljava i gde se nalaze Vaši proizvodni pogoni?

Kompanija „IGB AUTOMOTIVE COMP DOO INĐIJA“ osnovana je 2007. godine od strane kompanije I.G.Bauerhin GmbH iz Nemačke i bavi se proizvodnjom grejača za sedišta, grejača za volane, senzora za okupiranost sedišta automobila, kablova za grejače sedišta, električnih kontrolnih jedinica i ventilatora za sisteme hlađenja sedišta. U okviru Grupacije I.G.Bauerhin GmbH proizvodne jedinice nalaze se u Nemačkoj, Češkoj, Kanadi, Meksiku, Kini, Vijetnamu i Srbiji. Proizvodna jedinica u Srbiji predstavlja prvu po veličini, broju zaposlenih i ostvarenoj realizaciji u Bauerhin grupi. Trenutno zapošljava više od 2200 zaposlenih u proizvodnim pogonima u Opštini Inđija i u Opštini Lazarevac.

  1. Koje je radno vreme kompanije IGB AUTOMOTIVE u proizvodnom pogonu Lazarevac?

IGB AUTOMOTIVE Lazarevac radi u dve smene.

Prva smena radi od 7 časova do 15 časova.

Druga smena radi od 15 časova od 23 časa. Poslednji sat druge smene od 22 časa do 23 časa isplaćuje se sa uvećanjem zarade za noćni rad, prema Zakonu o radu Republike Srbije.

U toku jednog radnog dana u kompaniji IGB AUTOMOTIVE nije moguće raditi duže od 8 sati.

  1. Da li postoje pauze u toku radnog vremena u Vašoj kompaniji?

U toku svake smene postoje tri pauze. Jedna pauza za obrok od 30 minuta i dve pauze od kojih je svaka u trajanju od 10 minuta.

  1. Kako su definisane satnice za rad zaposlenih u proizvodnom pogonu IGB AUTOMOTIVE Lazarevac?

Sva radna mesta u proiuzvodnom pogonu IGB AUTOMOTIVE Lazarevac, baš kao i u proizvodnom pogonu IGB AUTOMOTIVE Inđija, definisana su prema Zakonu o radu Republike Srbije. Sva radna mesta u pogonu u Lazarevcu su iznad minimalne cene rada propisane Zakonom o radu i ostalim zakonskim aktima Republike Srbije.

U kompaniji IGB AUTOMOTIVE postoje normirana i nenormirana radna mesta. Za normirana radna mesta prati se pojedinačna norma svakog zaposlenog (ne grupna norma), što znači da svaki zaposleni u našoj kompaniji zavisi isključivo od svog rada i sopstvenog angažovanja. Prema Zakonu o radu Republike Srbije ako je rad normiran isplata zarade zavisi od postignute norme. Prosečna norma u kompaniji IGB AUTOMOTIVE u proiuzvodnom pogonu u Inđiji za mesec april 2021. godine iznosila je 116%. Budući da su procesi rada i sami proizvodi identični i u IGB AUTOMOTIVE Lazarevac, očekujemo da za nekoliko meseci, kada svi zaposleni prođu obuke, zaposleni u IGB AUTOMOTIVE Lazarevac imaju sličnu normu.

Kompaniji IGB AUTOMOTIVE je u interesu da zaposleni imaju što bolju normu. To je zajednički cilj i rukovodstva i zaposlenih – bolja norma, više proizvedenih proizvoda, veća plata. Svi sektori u okviru kompanije neprekidno rade na tome.

Već duže od 14 godina uspešno poslujemo u Srbiji, a duže od 40 godina u svetu, poštujući i prateći sve svetske standarde proizvodnje u automobilskoj industriji. Najbolji pokazatelj jeste IATF 16949, najznačajniji i najvažniji standard kvaliteta bez kog je praktično nemoguć rad u automobilskoj industriji. Odlični rezultati svih audita i kontrola naših kupaca poput kompanije BMW, Mercedes, Audi, VW, Porsche i drugih dokazuju i pokazuju koliko se posvećeno bavimo sistemom rada, zaposlenima i poštovanjem svih zakonskih regulativa kako Republike Srbije, tako i Evropske Unije. I u tome nema kompromisa.

Kompanija posebnu pažnju poklanja poštovanju svih zakonskih regulativa Republike Srbije. Bilo kakav problem u poslovanju vodi ne samo kompaniju u Srbiji, već i celu grupaciju u problem, koji bi se odrazio na poslovanje kupaca, koji bi imali zastoj u poslovanju i nesagledive posledice, baš kao i mi sami.

  1. Da li je dozvoljena upotreba mobilnih telefona u Vašoj kompaniji?

Budući da od ukupnog broja zaposlenih zapošljavamo čak 90% žena, čime se veoma ponosimo, svesni smo važnosti i značaja upotrebe mobilnih telefona kako bi im komunikacija sa porodicom u svakom trenutku bila omogućena. Upotreba telefona je dozvoljena, uz jasne i precizne procedure korišćenja. Ona podrazumeva da se mobilni telefon može koristiti, jedino je važno da se pre telefoniranja prestane sa proizvodnim procesom kako ne bi došlo do neželjenih povreda. Treba imati u vidu da se duže korišćenje mobilnih telefona direktno odražava na smanjenje produktivnosti i normu zaposlenih.

  1. Imate li u kompaniji sistem bonusa ili nagrađivanja zaposlenih?

Naravno. Postoje mesečni bonusi za prisutnost na poslu, bonusi na osnovu ocene direktno nadređenih, kvartalni bonusi i godišnji bonusi.

  1. Da li je obezbeđen prevoz za zaposlene u proizvodnom pogonu IGB AUTOMOTIVE Lazarevac?

Baš kao i u proizvodnom pogonu u Inđiji, tako smo i u proizvodnom pogonu u Lazarevcu obezbedili prevoz za sve zaposlene. Angažovana je lokalna kompanija Lastra i definisane su posebne autobuske linije za naše zaposlene.

Naravno, ima situacija u kojima nije moguće da autobuske linije pokriju baš sva mesta u kojima žive naši zaposleni, i u tom slučaju vrši se isplata putnih troškova do prve naše autobuske linije ili do naše proizvodne lokacije IGB AUTOMOTIVE Lazarevac.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
26.9 ° C
27 °
24.7 °
45 %
6.7kmh
0 %
Чет
30 °
Пет
30 °
Суб
35 °
Нед
40 °
Пон
34 °

Servisne vesti

Radovi na vodovodnoj mreži u petak

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Voždovac, u petak, 6. avgusta, od 8 do 24 sata bez vode će ostati potrošači neparne...