11.6 C
Belgrade

GO Vračar dobitnik plakete udruženja Šiljkan

Udruženje i folklorni ansambal „Šiljkan“ dodelilo je danas, u svečanoj sali Gradske opštine Vračar, plakete povodom obeležavamo jubileja – pet godina postojanja i slave Sv.Vasilije Ostroški. U ime Opštine plaketu je primio predsednik Gradske opštine Vračar akademik prof. dr Milan A. Nedeljković.

„Gradska opština Vračar prepoznaje značaj i rad Udruženja, koje ima prepoznatljivu karakteristiku – neguje tradiciju i kulturu srpskog melosa. Udruženje je 2018. godine osnovalo i folklorni ansambl, koje je vrlo brzo postao član Saveza folklornih ansamblana Srbije, kao i član međunarodne organizacije CIOFF. Istovremeno dobili su blagoslov i od blagopočivšeg patrijarha srpskog Irineja da šire srpsku kulturu i tradiciju, ne samo u zemlji, već svuda u svetu“ izjavio je tokom prijema plakete predsednik Gradske opštine Vračar akademik prof. dr Milan A. Nedeljković i dodao da se rukovodstvo Opštine uvek rado susreće sa predstavnicima Udruženja, kako u Opštini, tako i u njihovim prostorijama u Sazonovoj ulici.

Predsednik Nedeljković je istakao da mu je drago da Opština Vračar može da pomogne u radu Udruženju koje je međunarodno priznato, i najavio da će „Šiljkan“ i ove godine, svake druge subote u septembru biti domaćin smotre folkolnih ansambala. Svečanom uručivanju plaketa prisustvovali su član Veća zadužen za obrazovanje dragi Lukić, pomoćnik i šef Kabineta predsednik Opštine Kosta Malović i Nikola Jelenković. Gradska opština Vračar je izuzetno ponosna što se realizuje jedan tako značajan kulturni događaj na Vračaru.

Predsednik Udruženja „Šiljkan“ Milenko Kuzmanović uručio je Gradskoj opštini Vračar plaketu za nesebičnu pomoć tokom pet godina postojanja. „Po prvi uručujemo pet plaketa u znak naše neizmerne zahvalnosti u pomoći da Udruženje bolje funkcioniše i radi. Pored Gradske opštine Vračar plakete smo danas uručili i Ustanovi kulture ‘Božidarac’, kulturno umetničkom društvu ‘Radost’, kompanijama ‘Hype Production’ i ‘SWA TIM“, istakao je predsednik udruženja „Šiljkan“.

Udruženje za očuvanje srpske tradicije i kulture „Šiljkan“ iz Beograda i istoimeni folklorni ansambl osnovano je 01. juna 2017.godine. Cilj Udruženja je okupljanje kulturno umetnička društva, koreografe, igrače, muzičare,samostalne zanatlije (grnčare,opančare,slikare,vajare…) etno pevače, horove sa ciljem da se očuva amaterska, kulturno obrazovna i vaspitna delatnost, kao i srpska tradicija i kultura. Folklorni ansambl ovog Udruženja za kratko vreme postao je član međunarodne organizacije CIOFF, kao i član Saveza folklornih ansamblana Srbije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.6 ° C
11.8 °
10.2 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
14 °
Суб
14 °
Нед
16 °