0.7 C
Belgrade

Godišnja nagrada Katarini Azanjac Vračar

Kada se spuštate Jagićevom ulicom, napuštajući Vračar i ulazeći u najbučniju ulicu Zvezdare, Bulevar kralja Aleksandra, na trenutak nailazite na oazu koja je zaklonjena iza drveća, a odaju je zvuci melodija koje se prolamaju iza zidova Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“. Ovaj jedinstveni „muzikalni komšija sa Zvezdare“ već decenijama privlači nove generacije đaka i uvodi ih u svet muzike (preuzeto iz Godišnjeg plana rada OMŠ „Vladimir Đorđević“).

U predratnoj zgradi, romantičnog izgleda, pedagozi OMŠ „Vladimir Đorđević“, pod dirigentskom palicom direktorke Katarine Azanjac Vračar, grade atmosferu u kojoj se neguje ljubav prema muzici, u kojoj se prepoznaju i podržavaju talentovani učenici i usmeravaju ka sledećem nivou muzičkog obrazovanja. U školi se muzički obrazuje preko 520 učenika koji osvajaju brojne republičke nagrade. Škola realizuju programe koji značajno obogaćuju kulturnu ponudu Zvezdare. „Ponedeljkom u Đorđeviću“, „Zlatne ruke daruju vam zvuke“, „Muzički vremelov“, „Primenjena muzika“, „Muzički zagrljaj“ samo su deo raznovrsnog programskog opusa. Učenici i nastavnici škole, muzičkim programom ulepšavaju svaku značajniju manifestaciju koja se realizuje pod pokriviteljstvom ili u organizaciji Gradske opštine Zvezdara. Razvojni put škole dvadeset godina trasira direktorka Katarina Azanjac Vračar, flautiskinja i pedagog. Ove godine je dobila prestižno priznanje koje dodeljuje Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije – Godišnju nagradu za višegodišnje svestrano delovanje u obrazovanju mladih talenata i za nesebičnu ljubav, požtrvovanje i prijateljstvo i znanje, uloženo u odrastanje umetnika.

Smisaona smernica njenog radnog veka obeležena je neprekidnom željom za razvojem kulture čija je kolevka prosveta, što govore njene reči: „Simbol prosvete je plemenitost, ljubav, širina, osećaj estetskih vrednosti, dobronamernost, poštovanje sebe, svoga roda i svih naroda“. Svoj pedagoški rad je istinski i neraskidivo utkala u život, razvoj i napredak muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Beogradu u kojoj je radila kao profesor dvadeset i četiri godine, a poslednjih dvadeset na funkciji direktora škole.

(Više na: https://vladimirdjordjevic.edu.rs//direktor-2/)

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
0.7 ° C
1.3 °
-0.9 °
71 %
1.5kmh
0 %
Пон
3 °
Уто
7 °
Сре
5 °
Чет
2 °
Пет
4 °