17.6 C
Belgrade

Goran Vesić i Ana Brnabić obišli novi dispečerski centar JKP Toplovod u Obrenovcu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišli su danas novi dispečerski centar JKP Toplovod Obrenovac.

Događaju su prisustvovali i predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković i direktor JKP Toplovod Obrenovac Boris Ivković.

Vesić je rekao da ako se pogledaju sve prigradske opštine Obrenovac se najbrže razvija. 

– To je tako zato što se u ovoj opštini rukovodstvo veoma posvećeno bavi rešavanjem problema. Zato se u Obrenovac ulaže i zato se on najbrže razvija. Od toga ko vodi neku instituciju zavisi koliko će građani brzo rešiti svoje probleme – naglasio je Vesić.

On je najavio da će u Obrenovcu biti rešeni još neki problemi koji decenijama nisu rešeni.

– Obrenovac će dobiti novu pijacu, obuhvaćen je projektom prigradske  železnice Bg voza. Napravićemo prugu koja je predviđena da ide od Zemuna do Surčina, odnosno do nacionalnog stadiona i aerodroma, produžićemo je do Obrenovca. Time će građanke i građani Obrenovca dobiti još jednu vezu kojom će moći da dođu do Beograda, stabilnu vezu koja neće zavisiti od gužvi u saobraćaju – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, 75 odsto Opštine Obrenovac će kroz projekat „Čista Srbija” tokom ove i naredne godine biti pokriveno kanalizacionom mrežom.

– Ostaće samo šest mesnih zajednica bez kanalizacije što ćemo rešavati posebnim kanalizacionim sistemima, ali suštinski smo na pragu da rešimo problem kanalizacije. U ovoj opštini će do kraja godine svaka kuća imati vodu. Već za Svetog Savu ćemo pustiti vodu u osnovnoj školi u Vukićevici. Ovo je opština u kojoj nijedna škola nije bez fiskulturne sale. Obrenovac nije imao problem sa vodosnabdevanjem za razliku od drugih opština, a dobiće još jednu vezu kad se bude izgradila brza saobraćajnica Surčin-Novi Beograd. Obrenovac rešava osnovne infrastrukturne probleme – naglasio je Vesić i dodao da mlin, koji se nalazi nedaleko od objekta JKP Toplovod, treba da bude proglašen za kulturno dobro, te da će tu biti napravljen kulturni centar.

Obrenovac se dobro razvija, naveo je Vesić i dodao, kad se razvija Srbija i Beograd, razvija se i Obrenovac.

Zamenik gradonačelnika Beograda rekao je da je toplodalekovod veoma važan projekat za Beograd. On je pojasnio da snabdevanje Beograda toplotnom energijom iz TENT-a nema nikakve veze sa snabdevanjem Obrenovca.

– Obrenovac će sada duplirati kapacitete, blokovi 1 i 2 su za snabdevanje Obrenovca toplotnom energijom, a drugi blokovi su za snabdevanje Beograda. To znači da TENT ima kapacitete da snabdeva i Beograd i Obrenovac, odnosno jedan deo Beograda, što će se i desiti. Mi smo završili kompletnu eksproprijaciju, ugovor je potpisan, EPS je raspisao neophodne tendere, Grad je takođe potpisao ugovore, tako da očekujemo da na proleće počnu prvi radovi kako bi toplodalekovod bio završen. Očekujem da on 2023. godine bude u funkciji i tada ćemo smanjiti za oko 35 odsto kupovinu gasa, što je veoma značajno s obzirom na cenu gasa, a sa druge strane, 97 odsto naših toplana je na gas, te i tako dajemo doprinos zaštiti prirode. Osim toga, toplanu Konjarnik smo već povezali, u novembru će biti u funkciji, toplodalekovodom sa deponijom Vinča. U deponiji Vinča će se iz komunalnog otpada proizvoditi takođe toplotna energija, a to će smanjiti kupovinu gasa za oko 6 odsto. To je veliki korak za nas i veoma je važno da se realizuje – naglasio je Vesić.

Premijerka Brnabić je pohvalila Obrenovac za sve ono što je urađeno u prethodnim godinama, kao i za to, kako je navela, što se svakodnevno trude da kvalitet života svih stanovnika bude bolji, ali i za borbu za zdraviju životnu sredinu. 

– Danas govorimo o proširenju toplotne mreže, sistema daljinskog, odnosno centralnog grejanja koji je u Obrenovcu povezan na Termoelektranu „Nikola Tesla”. Do sada smo u Obrenovcu imali 970.000 kvadratnih metara pokrivenih centralnim grejanjem. Zahvaljujući projektu koji je pokrenuo Obrenovac zajedno sa Elektroprivredom Republike Srbije, mi ćemo imati još milion kvadratnih metara pokrivenih sistemom centralnog grejanja. To će omogućiti da najmanje još 10.000 stanovnika Obrenovca dobije centralno daljinsko grejanje i samim tom komforniji i lakši život. Takođe će svima nama u Beogradu omogućiti, ali na prvom mestu Obrenovcu, da imamo čistiji vazduh jer su jedan od osnovnih problema kvaliteta vazduha individualna ložišta. Ovo je na prvom mestu projekat zaštite životne sredine – naglasila je ona i zahvalila Elektroprivredi Srbije koja je pokrenula ovaj projekat čija je vrednost, kako je navela, oko 12 miliona evra.

Prema njenim rečima, projekti zaštite životne sredine u Srbiji krenuli su da se realizuju 2014. i kada su krenule prve velike investicije u tu oblast. Od 2014. do danas investirano je, navela je, preko 600 miliona evra u filtere za odsumporavanje u termoelektranama. Danas se razmišlja o tome, dodala je, kako da se dodatno širi mreža centralnog grejanja.

– Što se tiče našeg elektroenergetskog sistema on je u najvećoj mogućoj meri stabilizovan. Sve je manja potreba za uvozom električne energije, što takođe zavisi od hidrologije, koliko električne energije dobijamo iz naših hidro elektrana – naglasila je premijerka Brnabić.

Čučković je rekao da se deceniju unazad u Obrenovac godišnje ulaže više od 100 miliona evra.

– Misli se na auto-put, na projekat odsumporavanja na termoelektrani i niz javnih objekata koji suštinski znače budućnost našeg grada. Mi smo sa infrastrukturom kroz projekat „Čista Srbija”, projekat treće magistrale toplifikacije, projekat vodovoda do svake kuće, došli u pozicioniranje naše opštine da je spremna za 21. vek, a to je rezultat politike predsednika Aleksandra Vučić, premijerke, ali i Grada Beograda, zamenika gradonačelnika Gorana Vesić koji je neumorno iz nedelje u nedelju na svim našim gradilištima – naglasio je Čučković.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
17.6 ° C
17.8 °
16.4 °
48 %
4.6kmh
0 %
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
17 °
Суб
11 °
Нед
16 °