3.2 C
Belgrade

Grad Beograd nastavlja sa podrškom najstarijim sugrađanima

Međunarodni dan starijih osoba obeležen je danas u Klubu za starije „Radana Pupić” na Savskom vencu. 

Svečanom događaju su prisustvovali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić, direktor Gerontološkog centra „Beograd” Srđan Dimitrijević, pomoćnica resorne ministarke Biljana Zekavica i zamenik predsednika opštine Savski venac Uroš Tripković, kao i brojni korisnici kluba za starije osobe.

U Beogradu radi 32 kluba za starije osobe, čije usluge na godišnjem nivou koristi 8.500 korisnika starijih od 65 godina, istakla je zamanica gradonačlnika Vesna Vidović.

–U prethodne dve godine smo otvorili tri nova kluba, rekonstruisan je klub na Ledinama, a do kraja godine nas očekuje i otvaranje novog kluba za starije osobe u Rakovici. Kao zamenica gradonačelnika imam čast da mi jedno od osnovnih zaduženja bude briga o najmlađim i najstarijim sugrađanima – istakla je Vidović za Beoinfo.

Ona je podsetila da su u klubovima za starije osobe obezbeđene najrazličitije usluge, od zdravstvenih, obrazovnih, kulturno-zabavnih, duhovnih, rekreativnih i drugih potreba za najstarije.

–Obezbeđeno im je, pre svega druženje čime se podiže nivo socijalne interakcije i solidarnosti. Želim da iskoristim priliku i zahvalim se našim najstarijim sugrađanima jer su uvek imali razumevanja za svoj grad i zemlju. Nismo zaboravili da su oni ti koji su podneli najveći teret reformi koje sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić – navela je Vidović i zaključila da će Grad Beograd nastaviti sa merama podrške najstarijim sugrađanima.

Gradska uprava će nastaviti da pomaže usluge koje će najstarijim sugrađanima omogućiti da što kvalitetnije kreiraju svoje vreme, istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić.

–Trudićemo se da se nikad ne osetite usamljeno i zaboravljeno. Klubovi starije osobe su i kreirani sa tim ciljem i namenom. Uvodimo nove usluge, dok naše geronto-domaćice pružaju uslugu na teritoriji svih 17 gradskih opština. I u budućnosti ćemo uvek biti tu za vas, kao i za najmlađe sugrađane. Najmlađe, jer su naša budućnost, a vi jer ste nam omogućili da imamo budućnost – ukazala je Čamagić.

Ministarka Kisić je istakla da su najstariji sugrađani temelj i oslonac ovog društva, koji su gradili Srbiju da bi mlađe generacije imale budućnost.

–Pokazujete nam uzorno ponašanje, kako da budemo vredni i odgovorni. Država Srbija će i dalje pomagati naše najstarije sugrađane, od povećanja penzija od 9 odsto u novembru i 12 odsto početkom naredne godine – najavila je resorna ministarka.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °