9.3 C
Belgrade

Grad Beograd odao počast stradalima u Jajincima

Povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima od 1941. do 1944. godine, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas venac na spomen-obeležje. 

Vence je položila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, vojni atašei i predstavnici zajednica i udruženja koja gaje sećanja na oslobodilačke ratove u Srbiji.

Vesna Vidović je podsetila da Jajinci predstavljaju mesto najvećeg stradanja Srba, Jevreja i Roma u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

–Streljano je oko 80.000 ljudi. Pre svih antifašista, pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske, kao i veliki broj civila. Moramo da čuvamo sećanje na njih, kako se stradanje našeg naroda nikada više ne bi ponovilo – ukazala je Vidović za Beoinfo.

Ona je istakla da je Beograd slobodan, kosmopolitski grad koji je oduvek prihvatao ljude, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

–Srbija je danas jaka, stabilna zemlja koja se sa ponosom seća svojih heroja i svih stradalih tokom ratova u 20. veku. Takođe, koja se pre svega zalaže za očuvanje mira i sigurnosti u ovim teškim trenucima za našu zemlju – zaključila je zamenica gradonačelniak Beograda.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
8.9 ° C
10.2 °
7.7 °
78 %
2.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
19 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
13 °