4.4 C
Belgrade

Grad Beograd radi na ekonomskom osnaživanju osoba sa invaliditetom

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić učestvovala je danas na konferenciji povodom početka realizacije projekta „Posao po meri: ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji se realizuje uz pomoć Foruma mladih sa invaliditetom i Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Resorna sekretarka potpisala je u ime Grada Beograda Memorandum o saradnji sa gradonačelnicima i predstavnicima pet lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se naredne četiri godine program primenjivati, uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije, resornog ministarstva i organizacija koje se bave ekonomskim osnaživanjem osoba sa invaliditetom.

Čamagićeva je za Beoinfo podsetila da je 3. decembra obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i istakla da samo 62 privredna društva u Srbiji zapošljava osobe sa invaliditetom.

– Cilj ovog projekta jeste osnaživanje zapošljavanja, pre svega mladih osoba sa invaliditetom, a uz podršku nas iz lokalnih samouprava i udruženja koja se bave njihovom integracijom u društvo – najavila je Čamagićeva.

Ona je istakla da je osobama sa invaliditetom potrebno dati podršku u karijernom vođenju, kao i prilikom samog traženja posla.

– Ovo je dvosmeran proces i zato je potrebno osnažiti i poslodavca i osobe sa invaliditetom, a s ciljem njihovog uspešnog zapošljavanja. Potrebno je da govorimo o tome šta mladi sa invaliditetom mogu i koje su im sposobnosti, a ne da se kao društvo bavimo njihovim ograničenjima – zaključila je sekretarka Čamagić.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil je istakao da će agencija USAID pomoći ovaj projekat sa dva miliona dolara, a uz pomoć Foruma mladih sa invaliditetom.

– Sjedinjene Američke Države su ponosne što već dugo predstavljaju društvo koje nipošto ne isključuje osobe sa invaliditetom, već upravo suprotno, aktivno ih uključuje u sve sfere društva – naveo je Hil.

Sjedinjene Američke Države žele da podrže napore Srbije da svi njeni građani imaju koristi od ekonomskog rasta zemlje, kao i da Srbija ima koristi od privrednog potencijala svih svojih građana, zaključio je ambasador Hil.

Izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Jovana Krivokuća Milovanović je naglasila da će projekat biti implementiran u šest lokalnih samouprava u Srbiji. Kako je navela, reč je o Beogradu, Nišu, Subotici, Valjevu, Zrenjanjinu i Novom Sadu.

Događaju u Privrednoj komori Srbije prisustvovali su predsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Petar Jarić i savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aleksandar Perić. Prisustvovali su takođe i potpisnici memoranduma o saradnji: gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, gradonačelnik Zrenjanjina Simo Salapura, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, pomoćnica gradonačelnika Subotice Zagorka Panić, v. d. načelnika Gradske uprave Grada Novog Sada Lidija Tomaš, kao i sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Aleksandra Čamagić.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °