4.4 C
Belgrade

Grad Beograd radi na podjednakoj šansi za svu decu

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić posetila je danas, povodom Međunarodnog dana deteta, organizaciju „Dečje srce” u okviru koje fuinkcioniše kafe-radionica „Zvuci srca”.

Ona je tom prilikom podsetila da su Ujedinjene nacije ustanovile Međunarodni dan deteta 20. novembra 1954. godine te da je istog datuma, ali 1989. godine, doneta i Konvencija o pravima deteta. 

– Mislim da bi svaki dan u toku godine trebalo da bude Dan deteta, ali ovaj datum bi trebalo sve nas da podseti da se preispitamo da li radimo sve ono što je naša obaveza, a to je da svoj deci obezbedimo bezbrižno i lepo odrastanje – rekla je Aleksandra Čamagić. 

Ona je dodala da je ove godine fokus na jednakom odrastanju za svu decu i odrastanju bez diskriminacije. 

 – Drago mi je da smo danas baš u kafe-radionici „Zvuci srca” jer je ovo pravi primer da deca u Beogradu, bez obzira sa kakvim se poteškoćama suočavaju tokom odrastanja, imaju jednaku šansu. Grad Beograd se trudi da im na tom putu pomogne i uradi sve u okviru svojih mogućnosti da unapredi položaj sve dece, a naročito dece sa posebnim potrebama. Radni centar i kafić su tu da pomognu deci da ostvare svoja prava poput prava na samostalnost, ali i na iskazivanje svojih talenata i jednaku šansu za budućnost – rekla je gradska sekretarka. 

Ona je navela i da Grad Beograd i organizacija „Dečje srce” zajedno rade na usluzi ličnih pratilaca. 

–  Grad je tu uslugu uveo 2014. godine kada je bilo obuhvaćeno četrdesetak dece, dok taj broj danas iznosi gotovo 700. Nadam se da ćemo u narednom periodu obuhvatiti još veći broj dece i da ćemo im na taj način pomoći da lakše prođu kroz period školovanja – istakla je Čamagić i pozvala sve Beograđane da, kada god su u prilici, popiju kafu ovde jer je ovaj kafić, kako je rekla, mesto ljubavi, inkluzije i sigurno najbolje energije u gradu.

Predsednik organizacije „Dečje srce” Goran Rujević rekao je da ova humanitarna organizacija dočekuje i sa radošću obeležava Međunarodni dan deteta.

 – Grad Beograd je našu organizaciju uveo u najdirektniji rad sa decom, kroz usluge kakva je usluga ličnog pratioca.Ta usluga je olakšala integraciju dece u 174 beogradske škole i pomogla da deca sa posebnim potrebama imaju detinjstvo poput ostalih vršnjaka. Želimo da životi dece sa posebnim potrebama budu što sadržajniji, a svakodnevni život njihovih porodica što lakši. Roditeljima dece sa posebnim potrebama će biti mnogo lakše kada znamu da mogu da računaju na pomoć cele zajednice – rekao je Rujević.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °