12.4 C
Belgrade

Grad nastavlja da subvencioniše samozapošljavanje

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je danas Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu. Sporazum je potpisan sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala za Grad Beograd Kenanom Hajdarevićem. 

Kako je u izjavi za Beoinfo istakao Veličković, reč je o zajedničkom projektu kojim je predviđena dodela subvencija za samozapošljavanje nezaposlenih lica evidentiranih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

– Ove godine formiraće se pedeset novih privrednih subjekata i samim tim zaposliće se pedeset novih lica. Grad Beograd učestvuje sa 51 odsto sredstava, a Nacionalna služba za zapošljavanje sa 49 odsto. U 2022. planirana su sredstva od oko šesnaest miliona dinara. Važno je naglasiti da se o ljudima vodi računa i nakon formiranja privrednih subjekata, tako da je ovo samo inicijalna pomoć. Nakon toga mogu da se jave na razne konkurse kojim subvencionišemo osnovna sredstva, a primera radi kod malih i mikro preduzeća, kao i preduzetničkih radnji, ona iznose do milion dinara. Tako pomažemo i njihov rast, a oni imaju obavezu da zaposle još jedno lice sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje – rekao je Veličković.

Imponuje podatak, dodao je sekretar za privredu, da je u odnosu na 2013. godinu, kada je broj evidentiranih nezaposlenih lica iznosio 108.706, 2021. godine on znatno smanjen na 59.268 nezaposlenih lica koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Broj nezaposlenih lica od 2013. je, dakle, prepolovljen. To je dobar uspeh i zato u tom trendu nastavljamo – dodao je Veličković.

On je precizirao da će subvencije u novom javnom pozivu, koji će uskoro biti raspisan, iznositi do 300 hiljada dinara, odnosno 330 hiljada dinara za osobe za invaliditetom.

Sekretarijat za privredu već dugi niz godina donosi Akcioni plan zapošljavanja na godišnjem nivou, u kojem su predviđene mere i aktivnosti podsticaja zapošljavanja.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °