16.8 C
Belgrade

Grad obezbedio 600 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je Grad Beograd na kraju 2021. godine obezbedio 600. ličnog pratioca za decu sa smetnjama u razvoju i podsetila da ova usluga postoji u kontinuitetu od 2014. godine.  

– Završili smo 2021. godinu sa 600 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju u Beogradu. Kada smo 2014. godine započeli sa pružanjem ove usluge imali smo 44 lična pratioca. Sedam godina kasnije meni je izuzetno drago jer je pružanje ove usluge od tada u kontinuitetu, kao i da je od početka u potpunosti besplatna za roditelje, odnosno finansira se iz budžeta Grada Beograda – rekla je Nataša Stanisavljević.

Sekretarka je posetila  kafe-restorana ,,Zvuci srca“ u kojem su zaposlene osobe sa smetnjama u razvoju. 

– U ovom kafiću zaposleno je osam osoba sa smetnjama u razvoju, koje svoj rad ne naplaćuju.  Osobe sa smetnjama u razvoju imaju mogućnost da izraze kreativnost, kao i da provedu vreme na način koji je zabavan i koristan. Oni u saradnji sa radnim asistentima prave razne proizvodeu okviru radionica,  štampaju majice, šolje, hemijske olovke, šiju cegere, torbice, rančiće, prave svećnjake. Učestvuju u celokupnom procesu stvaranja, shodno svojim mogućnostima.  Velika dobrobit ovog centra za osobe sa smetnjama u razvoju prepoznata je i na mentalnom i na fizičkom nivou. On im je omogućio da postanu članovi društva čime raste i njihovo samopoštovanje i osećaj sopstvene dobrobiti. Zatim, dobili su priliku da se u potpunost i socijalizuju, na ovom mestu imaju mogućnost da se druže sa kolegama, prijateljima ali i da svakodnevno razgovaraju sa mušterijama i stiču nove socijalne i komunikacione veštine. Na kraju, u radnom centru oni se osamostaljuju i bivaju spremniji za budući život, a takođe imaju i priliku da izraze svoju kreativnost i zadovolje svoje potrebe, aspiracije i želje – dodala je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je istakla da će Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu i ubuduće podržavati svaki vid integracije lica sa smetnjama u razvoju u širu društvenu zajednicu, jer je zajednički cilj da bude stvoren sistem u kojem će lica sa smetnjama u razvoju moći da se osamostale i budu punopravni članovi društva.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °