18.6 C
Belgrade

Grad pomaže parovima sa sekundarnim sterilitetom

Sekretarka za zdravstvo Vera Dražić rekla je obrazlažući Odluku o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na finansiranje troškova postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja za parove sa jednim detetom da se na ovaj način daje šansa parovima koji su prvo dete dobili prirodnim putem, a kod kojih je nakon toga nastao sekundarni sterilitet.

– Najvažniji uslov je da je jednom od roditelja nastupio sekundarni sterilitet. Imamo i uslov da će žena u ovoj godini napuniti najviše 42 godine, da su državljani Republike Srbije, nastanjeni u Beogradu i da imaju prebivalište na teritoriji Beograda najmanje godinu dana pre dana podnošenja prijave. Pravni osnov za donošenje ovakve odluke sadržan je u Zakonu o glavnom gradu, Zakonu o lokalnoj samoupravi, Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ovom odlukom se daje doprinos zaustavljanju, usporavanju nepovoljnih demografskih podsticaja i borbi protiv neplodnosti i steriliteta – pojasnila je sekretarka.

Na današnjoj sednici usvojen je i Izvešaj o radu Saveta za zdravlje Grada Beograda za 2020, kao i Izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda za 2020. godinu. 

Sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš rekao je da je Gradski štab za vanredne situacije tokom 2020. godine održao 102 sednice, što je apsolutni rekord u dosadašnjem radu. 

Gradski štab za vanredne situacije u 2020. godini donosio je zaključke, preporuke, naredbe, mišljenja i informacije. Odluke koje je Gradski štab donosio u toku 2020. godine odnosile su se na tri teme: sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije virusa kovid-19, što je bila tema najvećeg broja sednica i donetih odluka, zatim na sprečavanje pojave klizišta na deponiji „Vinča” i sprovođenje aktivnosti opštinskih štabova i stručno-operativnih timova za vanredne situacije u zimskim uslovima u sezoni 2020/2021.

Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda doneo je naredbu kojom je izgrađena saobraćajna infrastruktura za potrebe kovid bolnice u Batajnici, te je ovom naredbom Sekretarijatu za saobraćaj naloženo da izradi privremeni parking prostor za potrebe hitnog prihvata pacijenata i medicinskog osoblja uz Kovid bolnicu „Batajnica”.

U skladu sa naredbama Štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda i planom javnih nabavki, kao i donacijama, sekretarijat je vršio nabavku zaštitne opreme drugih sredstava koja se koriste u cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti kovid-19. 

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
broken clouds
18.6 ° C
19.2 °
17.6 °
40 %
0.9kmh
75 %
Пон
18 °
Уто
22 °
Сре
26 °
Чет
28 °
Пет
27 °