26.9 C
Belgrade

Gradonačelnik Beograda sa ambasadorom Kraljevine Holandije razgovarao o značajnim temama za Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa novoimenovanim ambasadorom Kraljevine Holandije Joustom Reinćesom.

Ambasdor Reinćes i gradonačelnik Radojičić su tokom susreta razgovarali o temama koje se tiču postojeće saradnje između holandskih kompanija i Grada Beograda, kao i o mogućnostima za proširenje te saradnje.

– Razgovarali smo o nekoliko aspekata na kojima bismo mi, kao Grad Beograd, i kompanije iz Holandije mogli ostvariti saradnju. U tom smislu se posebno izdvojila tema upravljanja otpadnim vodama. Kako me je ambasador Reinćes obavestio, u Holandiji postoji nekoliko velikih kompanija koje se bave tretiranjem otpadnih voda. Budući da Beograd ulaže velike napore u ovom pogledu, ali imajući u vidu i to da se planira izgradnja novih postrojenja za preradu otpadnih voda, ovo smo prepoznali kao polje na kojem bi se mogla produbiti saradnja – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Pored toga, bilo je reči i o konceptu zelenog grada, na kojem se u Beogradu intenzivno radi. Pored konkretnih aktivnosti u tom pravcu, Grad nastoji da različitim vidovima komunikacije među Beograđanima podigne svest o značaju ekoloških pitanja, na čemu je u proteklom periodu ostvaren značajan napredak.

– Raduje nas što smo u mogućnosti da s Beogradom podelimo svoja iskustva i prenesemo dobru praksu, naročito u pogledu urbane mobilnosti. Beograd je grad koji ima veliki potencijal za intenzivnije uvođenje „zelenih” vidova prevoza, tačnije, bicikala, a naoročito u delovima grada koji su uz reke – rekao je ambasador Reinćes.

Ambasador Kraljevine Holandije takođe je napomenuo da holandska avio-kompanija KLM odskora, nakon više od 30 godina pauze, ponovo ima direktan let od Amsterdama do Beograda. Kada se ima u vidu da direktnu liniju između ova dva grada ima i srpski nacionalni avio-prevoznik „Er Srbija”, može se očekivati da će Beograd posećivati više turista iz Holandije, a naročito sada kada pandmija virusa korona polako jenjava. 

– Ambasador i ja smo razmenili dosta dobrih ideja koje bismo u nekom predstojećem periodu mogli i da konkretizujemo. Svaki savet, sugestija i iskustvo mogu nam samo pomoći da iz perspektive lokalnih uslova sagledamo kakve su nam mogućnosti i da vidimo šta bismo mogli primeniti u našem gradu kako bismo unapredili kvalitet života Beograđana – zaključio je prvi čovek prestonice.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
26.9 ° C
27 °
24.7 °
45 %
6.7kmh
0 %
Чет
30 °
Пет
30 °
Суб
35 °
Нед
40 °
Пон
34 °

Servisne vesti

Radovi na vodovodnoj mreži u petak

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Voždovac, u petak, 6. avgusta, od 8 do 24 sata bez vode će ostati potrošači neparne...